Activiteit: Tentoonstelling over bijzondere bank | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
  • Alles

Tentoonstelling over bijzondere bank

vrijdag 7 december 9:00 - 23:00 uur

Foto:

De tentoonstelling Zegels & Pegels, over de geschiedenis van de Nutsspaarbank en Fonds 1818, is vanaf woensdag 31 oktober te zien in de BplusC bibliotheek aan de Nieuwstraat in Leiden.

Speciaal voor de jongste bezoekers is Spekkie Spaarduit, vroeger hét boegbeeld van de sparende jeugd, in een nieuw jasje gestoken. De vrolijke speknek en sparende stripheld neemt kinderen graag op sleeptouw. Met zijn anekdotes en opdrachtjes duiken zij spelenderwijs in de tijd dat de euro nog een gulden was en spaarvarkentjes vol dubbeltjes en kwartjes zaten. Kinderen die alle opdrachtjes uitvoeren, sparen voor een goed doel: de Speelgoedbank Leiden.

Geschiedenisliefhebbers kunnen alles leren over tweehonderd jaar geschiedenis van de bank en het fonds. Uniek historisch archiefmateriaal, en de vele zwart-witfoto's, filmpjes en collectors items 'van vroeger' maken de herinneringen voor velen weer springlevend.

Ongewone bank

De Nutsspaarbank was een bank zoals we die nu niet meer kennen. Het draaide niet om winst maken en rijk worden, maar het was de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gingen sparen. Vooral gewone mensen met een kleine beurs. Bij hen lag armoede op de loer. Door wat geld opzij te leggen konden zij toch hun hoofd boven water houden. En dat bleek goed voor iedereen. Dat was echte winst. De bank groeide uit tot een organisatie met bijna honderd kantoren in de regio.

In 1970 ging de Leidse Spaarbank op in de Haagse Nutsspaarbank. De bank bleef in Leiden zelf wel opereren onder haar oude naam.

In 1992 fuseerde de Nutsspaarbank met de VSB bank, de latere Fortis bank. VSB

'kocht' de bank door aandelen te steken in de stichting achter de Nutsspaarbank: het huidige Fonds 1818. Tot op de dag van vandaag houdt Fonds 1818 de ideële gedachte achter de Nutsspaarbank levend door het geven van geld, advies en begeleiding en door zelf maatschappelijke projecten uit te voeren in de regio.

Zegels & Pegels

De tentoonstelling was eerder dit jaar te zien in Den Haag en trok in drie maanden bijna 2.500 bezoekers. Zegels & Pegels is tot en met 31 december te zien in de bibliotheek aan de Nieuwstraat.Foto:
deel deze activiteit

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>