Afbeelding
Foto:

Filmfestival

vrijdag 9 november 13:00 - 23:00

Tien dagen vol premières, bijzondere filmevents, feestjes en meer: dat is het Leiden International Film Festival (LIFF). Vrijdag 2 november begint het festival met de film American Animals. Het programma in 2018 bevat ruim 100 films van over de hele wereld, van arthouse tot mainstream (en alles daartussenin).

Het (LIFF) is in 2006 opgericht en is tegenwoordig een van de belangrijkste filmfestivals in Nederland voor films op het grensvlak van arthouse en mainstreamcinema. Een voorbeeld: De editie in 2016 duurde tien dagen, telde 82 films uit 27 landen en had onder andere premières van Arrival, Juste la fin du monde, Toni Erdmann, Lion, I, Daniel Blake, Certain Women, Everybody Wants Some!! en The Birth of a Nation. Centraal op het LIFF staat de American Indie Competition, waarin opkomende Amerikaanse filmmakers worden voorgesteld aan een Nederlands publiek. Op het LIFF zetten deze filmmakers vaak hun eerste internationale stap. Het festival selecteert naast (voor)premières en nieuwe arthousefilms ook onbekendere kleine films met het doel deze toegang te bieden tot de Europese markt.
De bezoekerscijfers bewijzen het succes van het evenement. De eerste editie trok 6.000 kijkers. Via 18.000 in 2010, 35.000 in 2015, bereikte het vorig jaar bij de dertiende editie een record van 39.000 bezoekers.
De films worden niet alleen vertoond in de bioscopen Trianon en het Kijkhuis, ook vreemde zalen worden gebruikt, zoals de Stadsgehoorzaal, museum Oudheden en het tijdelijke Film Museum Leiden aan de Stationsweg.