Activiteit: Lezing Diederik van Leyden Gael | Deleidenaar.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleidenaar.nl
  • Alles
  • (1)
    Evenement

Lezing Diederik van Leyden Gael

zondag 13 januari 14:30 uur

Foto:

In de aula van de begraafplaats Groenesteeg wordt op zondag 13 januari om 14.30 uur door Piet de Baar een lezing gegeven over Diederik van Leyden Gael, 'De Redder van Leiden'.

Bij de herdenking van het 200-jarig bestaan van de begraafplaats Groenesteeg in 2013 was de ‘Herbegrafenis van Diederik van Leyden Gael’, een hoogtepunt, waarmee de Stichting Begraafplaats Groenesteeg de publieksprijs won van de Historische Vereniging Oud Leiden voor de meest opmerkelijke historische manifestatie van de afgelopen vijf jaar.

Nieuwe rijken

Maar wie was eigenlijk Diederik van Leyden Gael? In deze lezing wordt zijn leven geschetst, dat veel weg heeft van de tegenwoordige nieuwe rijken, die via een foundation een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving. In zijn tijd - hij overleed in 1846 - was hij een markant figuur. Als enig in leven gebleven kind van zijn steenrijke ouders was hij zo vermogend dat hij eigenlijk niet hoefde te werken. Door een anonieme schenking redde hij Leiden van de ondergang, nadat in 1838 bleek dat de gemeentesecretaris Pierre du Pui ongeveer de helft van de gemeentebegroting verduisterd had. De schenking werd aanvankelijk toegeschreven aan koning Willem I, maar bleek achteraf afkomstig te zijn van Diederik van Leyden Gael.

Lang is gedacht dat hij zijn leven vulde met wat vergaderen en het verzamelen van allerlei zaken, zoals gedrukte toneelstukken. Maar het onderzoek dat nodig was voor het samenstellen van een historisch verantwoorde begrafenisstoet heeft dat beeld behoorlijk genuanceerd. Hij was een spin in een heel groot, vooral financieel, web. De vele verdiensten van de persoon Diederik van Leyden Gael zullen in deze lezing aan de orde komen.

Vraagbaak

Piet de Baar werkte meer dan veertig jaar bij het Gemeentearchief Leiden (ELO) in diverse functies. Daarbij ontwikkelde hij zich dankzij een goed geheugen tot een vraagbaak over de geschiedenis van Leiden en omstreken in ruime zin. Verder was en is hij actief in diverse besturen en redacties van oudheidkundige clubs.

De toegang is gratis. Na afloop van de lezing wordt een drankje aangeboden en is de DVD "Herbegrafenis Diederik van Leyden Gael" verkrijgbaar.


deel deze activiteit

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>