'De norm voor vrouwelijkheid is  opgelegd'. Foto: Mark van Welzenis
'De norm voor vrouwelijkheid is opgelegd'. Foto: Mark van Welzenis Foto:

Debuut Leids muziektheatercollectief Henk Speelt: streep door seksueel machtsmisbruik

dinsdag 12 februari 2019 20:30

Het nieuwe Leidse muziektheatercollectief Henk Speelt debuteert met de voorstelling Podiumvlees. Het collectief bestaat uit jonge acteurs, muzikanten en theatermakers. Podiumvlees wordt gespeeld, op 11, 12 en 13 februari in Theater Ins Blau te Leiden.

Met de voorstelling reageert Henk Speelt enerzijds op de talrijke recente gevallen van seksueel machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag in de theater-, film- en televisiesector; anderzijds op de 'male gaze' - ofwel de tendens om vrouwen in film, theater en reclame te portretteren naar mannelijke smaak. Hiervoor grijpt Podiumvlees terug op een belangrijk moment in de theatergeschiedenis: het moment dat vrouwen voor het eerst wettelijk werden toegestaan om het toneel op te gaan, en vrouwenrollen niet langer door mannen werden vertolkt.
In een absurdistische muziektheatervoorstelling, volgt het publiek vijf 'eerste generatie' actrices in 1669 tijdens hun werkzaamheden bij het gerenommeerde toneelgezelschap King's Company. Hiermee schetst Podiumvlees een wereld waarin de norm voor schoonheid en vrouwelijkheid door mannen is opgelegd en vrouwen in de schijnwerpers slechts een publiekelijk pleziertje voor mannen zijn.
Speellijst: 11, 12 en 13 februari (20.30 uur) in Theater Ins Blau.; tekst: April de Angelis; regie: Gary Blufpand; spel: Justus Hamann, Elieske Kallenberg, Eline Kranendonk, Lili Pondman, Rik Tonino, Annemarij Wams & Sabine van der Wolk; muzikale leiding & zangcoaching: Anne Aerts; arrangementen: Rik Tonino; dramaturgie: Danielle Ludwig; video: Mark van Welzenis