Het van Rijn Festival: een nieuwe stroming in Leiden | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
'Qua naam zegt mensen het wellicht nog niet veel, maar het drijvende dak kunnen zij zich wél herinneren'. | Foto: pr
'Qua naam zegt mensen het wellicht nog niet veel, maar het drijvende dak kunnen zij zich wél herinneren'. | Foto: pr (Foto: )

Het van Rijn Festival: een nieuwe stroming in Leiden

  (V)is en (V)lees Katwijk

Het OpenluchtHotel, de Poëzienacht, de Wonderkamer van Leiden, de stilteperformance Silentium Burcht en diverse creatieve workshops; het staat allemaal op het programma tijdens het van Rijn Festival . Een nieuwe stroming in Leiden waar cultuurmakers op mee kunnen varen met hun activiteiten. Samen maken zij kringen in (en rondom) historisch water.

Door Richard Post

In Leiden zijn veel mensen die cultuur 'maken'. Waar het vaak aan ontbreekt is een podium om die maaksels te laten zien. Een aantal jaar werden aan het begin van de zomer de Leidse Cultuurweken (officieel Signatures) georganiseerd, een verzameling van veelal culturele activiteiten. Dat initiatief is inmiddels ter ziele. "Maar de behoefte aan een gezamenlijk podium is er nog steeds", weet initiatiefnemer Geert van der Velden, die met het collectief Fields of Wonder al vijftien jaar voorstellingen en performances ontwikkelt in Leiden. Het van Rijn Festeival kan volgens hem in die behoefte voorzien.

Inhoud

"Het is geen festival om het festival", begint Geert. "Het draait niet om de publieksaantallen maar om de inhoud. Dát was ooit de essentie van kunst en cultuur. Wij gaan met dit festival terug naar de oorsprong. Vandaar ook de naam van Rijn Festival. De oorsprong van Leiden bevindt zich immers op de oevers van de Oude en de Nieuwe Rijn. Bovendien staat het water symbool voor verbinding. Culturele instellingen en makers in Leiden moeten elkaar beter kunnen vinden. Dat kan door gezamenlijk op te trekken tijdens een festival."

Organisaties als cultureel podium De X, Gemiva SVG Groep, Index Poetry, Universiteit Leiden en Stichting Leids Literair Landschap participeren al in het festival, net als diverse cultuurmakers in de stad. "Het is een festival in wording", benadrukt Geert. "We zijn vorig jaar klein gestart met een voorstelling op een drijvend dak. Qua naam zegt mensen nog niet veel, maar het drijvende dak kunnen zij zich wél herinneren. Dit jaar willen we met elkaar een basis leggen waar we op verder kunnen bouwen. Het is ook niet zo dat we ieder jaar hetzelfde festival willen organiseren. Het is een vloeiende vorm met steeds nieuwe activiteiten."

Wonderkamer

Het meest in het oog springende programmaonderdeel van dit jaar is De Wonderkamer van Leiden. Het betreft een ark op het water van de Rijn met allerlei gebruiksvoorwerpen. Geert: "Aan bewoners van de stad is gevraagd welk voorwerp zij zouden willen redden als Leiden onder water komt te staan. Dat heeft een interessante verzameling opgeleverd, die we tijdens het festival verder hopen aan te vullen. Aan bezoekers gaan we dezelfde vraag stellen, zodat we de discussie blijven voeren over wat waardevol is."

Ook het OpenluchtHotel van Fields of Wonder is onderdeel van het van RIJN FESTIVAL; op diverse plaatsen in de stad kun je weer slapen in bedden die zijn ontworpen door kunstenaars. De Poëzienacht beleeft na een afwezigheid van enkele jaren een rentree. Op 21 juni worden er in de Burcht gedichten voorgedragen, omlijst door een muzikaal programma. Nieuw en ook in de Burcht is Silentium: twee avonden van bezinning in een oase van rust. Geert: "Het draait om ontspanning. Om het creëren van ruimte voor creativiteit. Een ontspannen avond met onder andere Jimmy Fredriksz waarbij muziek, dans en poëzie samenvloeien. Klinkt misschien wat zweverig, maar het wordt heel bijzonder."

Laagdrempelige activiteiten

De hang naar creativiteit komt ook terug in de diverse workshops voor kinderen die onderdeel uitmaken van het van Rijn Festival. Er worden waterdieren gemaakt en rariteitenkabinetten ontwikkeld, je kunt leren hoe je vissenleer kunt verwerken en hoe je water kunt vertalen naar een dansvoorstelling. "Er wordt steeds gewerkt in kleine groepjes", licht Geert toe. "Op die manier krijgt iedereen de aandacht om ook echt de diepte in te gaan."

Voor wie is het van Rijn Festival bedoeld? "Het is niet voor de grote massa, maar ik weet uit ervaring dat we een redelijk brede doelgroep bedienen", zegt Geert. "Het programma van dit jaar bestaat uit een aantal laagdrempelige activiteiten, maar ook uit performances met een diepere betekenis. We maken kringen in het water, proberen mensen aan het denken te zetten. Want blijvende herinneringen zijn veel waardevoller dan puur vermaak."

Wanneer?

15 tot en met 30 juni

Waar?

Diverse locaties rondom Oude en Nieuwe Rijn

Programma

· Wonderkamer van Leiden

· OpenluchtHotel

· Silentium Burcht

· Poëzienacht

· Creatieve kinderworkshops

Meer weten?

Fieldsofwonder.nl

Facebook: @Fieldswonder

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>