Een feest om mee te maken.
Een feest om mee te maken. Foto: Picasa

Naar zee, wie zingt mee!

Activiteiten

Kust • Leiden ligt weliswaar niet direct aan de kust, maar toch vormt de zee al 25 jaar een onuitputtelijke bron van muzikale inspiratie voor Rumor di Mare. Het Leidse zeemanskoor viert dit jubileum met de zevende editie van het maritieme muziekfestival Naar Zee, Naar Zee! Voor hen het spreekwoordelijke harinkje op de taart.


TEKST GERLINDE VLIEGENTHART
FOTO'S ARCHIEF RUMOR DI MARE

Daar was laatst een meisje loos. Ken je vast wel. Dat is dus een zeemanslied, ook wel shanty genoemd. Er bestaat een heel zeemansrepertoire met verschillende kleuren, melodieën en zelfs functies. Wat maakt die liederen zó leuk dat in 1994 een groep van 25 mannen bij elkaar kwam om Rumor di Mare (Geluid van de Zee) op te richten? We vragen het aan bestuurslid én fervent koorzanger Cees Meijer.

Mooie meisjes

"Zeemansliederen werden tijdens de schaarse vrije tijd aan boord, maar ook in cafés gezongen", vertelt Cees enthousiast. "Ze gaan over weemoed, verdriet en verlangen, avontuur, mooie meisjes, fouten die je hebt gemaakt. En dan moet je weer naar zee... Zeemansliederen zijn levensliederen, pure folk. De liedjes gaan over het leven zelf, met de zee als metafoor."


Repertoire

Rumor di Mare heeft geen doorsnee zeemannenrepertoire. Cees: "We zijn behoorlijk eigenzinnig, ook mede dankzij onze dirigent Harm Huson. We kiezen minder bekende liederen, in bijzondere dialecten en uit landen als Frankrijk en Indonesië. Er is trouwens een verschil tussen shanty en zeemansliederen. Shanty's werden gezongen om het werk lichter te maken. Ze hebben een bepaald ritme waarop bijvoorbeeld de zeilen werden gehesen." Weer wat geleerd. Ook tijdens de zevende editie van Naar Zee, Naar Zee! zal Rumor di Mare verrassend uit de hoek komen. Naast hun eigen liederen zijn er gastoptredens van groepen uit Wallonië, Engeland, Friesland en zusterkoor De Viswijven. Het festival vindt plaats op zaterdag 8 juni, bij de Burcht, op het Hooglandse Kerkplein en in de openbare bibliotheek. In Café De Twee Spieghels wordt maritieme jazz gespeeld.

Op vinyl

Kunnen we rauwe zeebonken verwachten tijdens het festival? Cees: "Al onze koorleden hebben wel iets met de zee. Ik houd zelf van zeilen en ik merk dat veel andere koorleden ook van boten houden, of ze hebben op de grote vaart gezeten." De jonge aanwas blijft helaas een beetje uit, geeft Cees toe, de gemiddelde leeftijd van de leden van Rumor di Mare ligt rond de vijftig jaar. "Dat is jammer. Het gekke is dat je in het buitenland ziet dat het júist jongerenmuziek is geworden. Het is gewoon heerlijke muziek om lekker mee te zingen en mee te doen, want alles kan als muziekinstrument dienen. Het moet hier z'n tijd krijgen, denk ik. Het wordt echt weer cool. Dan brengen we het uit op vinyl!"

Zaterdag 8 juni; aanvang 12.30 uur, Diverse locaties rondom de Burcht, Leiden

Zeemanskoorrumordimare.nl

Afbeelding
Lekker zitten, luisteren, een hapje en drankje.