Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker Foto: Roy Beusker

Column: De mooiste dag van het jaar

Algemeen

Elke eerste woensdag van de maand geeft Remi van Zelst zijn mening over wat er allemaal in zijn Leiden gebeurt.

Drie oktober. De mooiste dag van het jaar. Wat veel mensen niet beseffen is dat het verslaan van de Spanjaarden de basis legde voor een onafhankelijk Nederland. We kunnen wel stellen dat zonder Leiden Nederland waarschijnlijk een provincie was gebleven. Maar behalve een universiteit is de dankbaarheid van koning en onderdanen achter gebleven.
Toch jammer.

Tegelijkertijd heulde Amsterdam met de Spaanse kroon. Alva en zijn maten kregen in Mokum een warm bad aangeboden. Apart dat ze ondanks dat verraad toch hoofdstad zijn geworden. Zou eigenlijk Leiden moeten zijn.
Maar de wraak is zoet. Een tsunami van dronken Engelsen en kuddes Chinezen dompelt de stad dagelijks in onleefbaarheid.
Ander bizar dingetje wat me deze week ineens opviel. Hutspot. Achter gelaten door de Spanjaarden wil men ons doen geloven. Nu ken ik Spanje een beetje, maar heb er nog nooit hutspot gezien. Wel lekkere tapas! Maar nee, wij eten al 500 jaar van die gestampte armoede. Dat kan toch beter zou je denken.
Drie oktober. Het is het enige feest wat nog echt het kind in mij wakker weet te schudden. Alle bandjes in de stad, maar vooral de kermis. De mensen die je dan ziet, schitterend. Uit alle uithoeken en spelonken van de stad. Roze leggings, leren jassies en giga knuffelbeesten als trofee meesleurend. De hele stad dronken van geluk. Eigenlijk hadden we het niet beter kunnen doen. Olé Leiden!

Afbeelding