Logo deleidenaar.nl
De 80-jarige oorlog speelt een hoofdrol in Vive de Geus.
De 80-jarige oorlog speelt een hoofdrol in Vive de Geus. (Foto: )

Voorstelling met geuzenliederen

Oktober is bij BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken de Maand van de Geschiedenis met als thema Opstand. De 80-jarige oorlog speelt hierin een hoofdrol.

Rien van Vliet

Met het Leidens ontzet in gedachten was het voor BplusC en Erfgoed Leiden aanleiding om de voorstelling Vive le Geus! naar Leiden te halen. Een unieke kans om de geschiedenis met geuzenliederen te horen en een hedendaagse toelichting te krijgen door Hans Goedkoop, bekend van Andere Tijden.
'Vive le Geus!' is een bloedstollende voorstelling over 80 jaar opstand, chaos, onderlinge verdeeldheid, intrige en wreedheid, maar vooral over de kracht van muziek in oorlogstijd. In de voorstelling bezingt Camerata Trajectina het wel en wee van de geuzen: de slag bij Heiligerlee, de terreur van Alva, het Leidens ontzet, Van Oldenbarnevelt op het schavot en de verovering van de zilvervloot. De Tachtigjarige oorlog is de belangrijkste periode in de ontstaansgeschiedenis van ons land.
De voorstelling is op vrijdag 12 oktober om 20.15 uur in Het Leidse Volkshuis (Apothekersdijk 33). De entree bedraagt € 12,50. (t/m 18 jaar: € 7,50). De kaartverkoop start maandag 10 september in de bibliotheek aan de Nieuwstraat.

Meer

En er is nog meer te doen in het kader van 80 jaar oorlog. Dit jaar is het namelijk 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) begon. Het hele jaar worden er activiteiten georganiseerd, zoals een tentoonstelling in het Rijksmuseum en de zevendelige televisieserie 80 Jaar Oorlog. Ook daarin overziet Hans Goedkoop het slagveld. Meer info op 80jaaroorlog.nl.