Afbeelding
Foto: W.H.Zandbergen

Roltrap

Column

'Links gaan is rechts staan', vertelt de campagne. Als we op de roltrap staan, dienen we rechts te houden, zodat de snellende types er links makkelijker langs kunnen. Een klaarblijkelijk, noodzakelijke actie betreffende wellevendheid op de roltrap. Wat zijn wij toch soms een grappig volk. Wij stelen met ons gedrag nog wel eens de show. Zo heb ik mij bijvoorbeeld altijd verbaasd over het toiletgebruik in Nederland. Openbare toiletten voor heren zijn er volop, maar voor dames is dat een groot probleem. En waar ook, we moeten altijd onze portemonnee trekken. Maar als we in Thailand, Griekenland of Amerika komen, zit er nergens een mevrouw naast een wit schoteltje met een vastgeplakt muntje en een pot snoepjes.
Regelmatig rijd ik door het land. Aan de ene kant wil je niet drinken en aan de andere kant wil je niet ergens binnenkomen met; kan ik even van uw toilet gebruikmaken? Vindingrijk als we zijn, hebben we overal een systeem voor. Ik wed dat 9 van de 10 dames een eigen route had toen er gezinsuitbreiding op komst was. Je wist precies welke winkels je kon bezoeken.
Echter toiletten zijn nu ook al inzet geworden van de marketingcampagnes van onze winkels. Slimme managers willen dat je alle producten bewondert, dus moet je de zaak door. Maar niet als je haast hebt en er maar één weg naar boven is, via de roltrap.
Waren de toiletten vroeger meestal op de begane grond, nu zijn ze op, inderdaad de vijfde of zesde étage. Dus links gaan is rechts staan is prima, maar dan met een oproep naar de volgende campagne: Niet te hoog, is altijd droog!

Teuntje van Delft,
Hoofdredacteur