De redder van Katja kan overal rondlopen, ook in Leiden.
De redder van Katja kan overal rondlopen, ook in Leiden.

Dramatische oproep voor doodzieke vrouw

Algemeen

Bij Katja Lubina, moeder van drie jonge kinderen, is in augustus leukemie geconstateerd. Direct stond aar leven op z'n kop. Sindsdien brengt ze het grootste deel van haar tijd in het ziekenhuis door, waar ze chemokuren volgt totdat ze een beenmergtransplantatie kan ondergaan.

Helaas is er tot nu toe geen geschikte match gevonden voor Katja, en zonder beenmerg van een geschikte donor zal ze niet genezen. Wat het extra zuur en wrang maakt, is dat er waarschijnlijk ergens in de wereld, wellicht gewoon in Nederland, een donor rondloopt. Als die donor wat bloed laat afnemen, of in het uiterste geval onder narcose beenmerg laat wegnemen kan ze blijven leven. Haar vriendin Judith Maas doet daarom een dramatische oproep aan mensen zich te laten registreren als donor. "Dat is heel simpel. Ga naar matchis.nl en vul de vragenlijst in, dan krijg je drie wattenstaafjes thuisgestuurd waarmee je in wangslijmvlies moet afnemen en klaar.

Registreren

"Wij, de vrienden en familie van Katja, vertellen natuurlijk aan iedereen dat ze zich moeten registreren, maar de meesten hebben net als ik een handjevol volgers op twitter en een halfslachtig facebook account. De kans op een match is 1 op 50.000 dus dat zet nauwelijks zoden aan de dijk. We hebben dus meer publiciteit nodig. Vandaar deze oproep in De Leydenaer: Help Katja en laat je registreren!!!."