Afbeelding

Vergeet de bladblazer, neem de hark

Algemeen

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Zelden het ergens zo mee eens geweest als met de oproep van de Vogelbescherming om de bladblazer te dumpen. Ik kan nog begrijpen waarom groenmedewerkers dia lawaaiige apparaten gebruiken om de straten en stoepen schoon te blazen. Maar ze zijn zinloos, om niet te zeggen schadelijk voor thuisgebruik.
De Vogelbescherming geeft 7 redenen die ik hier samenvat en aanvul. Bladeren zijn goed voor de tuin. Niet voor het gazon - daar komen kale plakken van - maar wel voor de border, waar de planten staan. Bladeren geven daar een goede isolatie waardoor de vorst niet al te diep doordringt in de bodem. Doe ze over vorstgevoelige planten en help ze zo de winter door.
Ook voor dieren zijn bladeren van levensbelang. Onder de bladerhopen leven spinnen, insecten, pissebedden en andere kriebelbeestjes. Daar komen weer insectenetende vogels op af. Scheelt ook weer een vetbolletje op de voederplank.
Wat de Vogelbescherming vergat te zeggen is dat slakken ons te hulp komen bij een overdaad aan bladeren. De meeste slakken leven van dode bladeren. Slakken vormen dus een belangrijke factor bij de compostering: de voeding uit de bladeren keert zo weer terug naar de bodem. Vooral in de stad zijn veel slakken aanwezig, door al het cement in de huizen, schelpenpaden enz.
Het gaat wel met een slakkengangetje natuurlijk. Wie daarop niet kan wachten, kan beter een ouderwetse hark gebruiken. Dat is goedkoper in aanschaf, duurzamer in gebruik en nog gezonder ook, want je beweegt lekker in de buitenlucht.