Afbeelding

Prorail: flinke stijging boetes, maling aan rood op overgang Morsweg

Algemeen

Onlangs werd in de media bericht over de resultaten van een proef met flitskasten bij een spoorwegovergang in Hilversum. Deze proef wordt door ProRail gehouden in verband met de gevaarlijke situaties die het negeren van het rode licht met zich meebrengt.

Rien van Vliet

Over een periode van zeven maanden zijn in Hilversum meer dan 1.000 voertuigen beboet vanwege het negeren van het rode licht. ProRail, verantwoordelijk voor het spoorwegnet in Nederland, heeft los van deze flitskasten in 2017 bijna 1.100 boetes uitgeschreven en in 2018 tot oktober alleen al meer dan 1.100 stuks.
Een automobilist riskeert bij het negeren van een rood licht een boete van 230 euro. Een bromfietser kan 160 euro neertellen, een fietser € 90,- en een voetganger is bij een overtreding 65 euro lichter.
Ook in Leiden houdt men zich niet altijd aan de regels. Uit cijfers van ProRail blijkt dat de drukke spoorwegovergang bij de Morsweg met negebtien boetes er negatief uitspringt. Coen van Kranenburg, woordvoerder bij ProRail: "Bij de Morsweg is vaak sprake van risicovol gedrag, waarbij mensen tegen beter weten in op het spoor stilstaan." Vergeleken met 2017 is het aantal boetes een flinke stijging; toen werden er slechts vier bekeuringen uitgedeeld.
ProRail wijst door middel van acties en campagnes op de gevaren van het negeren van de waarschuwingssignalen bij een spoorwegovergang. Er zijn dagelijks ongeveer vijftig buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van ProRail langs het spoor aan het surveilleren.