Logo deleidenaar.nl
Johan: Door gebrek aan stroom  gaan er patiënten dood.
Johan: Door gebrek aan stroom gaan er patiënten dood. (Foto: )

Zonnepanelen naar kraamkamer Afrika

Elektriciteit is voor ons vanzelfsprekend. In Afrika niet. Zelfs in ziekenhuizen valt de stroom af en toe uit. Solar groep, de gevestigde naam in Leiden en omgeving wat betreft onder meer zonnepanelen en zonneboilers, is een actie gestart om te zorgen dat in elk geval de kraamkamer in een ziekenhuis in Gambia stroom heeft.

Johan van Haasterecht van Solar Groep: "Onlangs kwam mij ten gehore van een vriendin Rianne Hogewoning die mee is geweest met 'Rescue baby Gambia' en alles vast legt op camera, dat er een ziekenhuis in Gambia een mooie zonnestroominstallatie heeft, maar dat deze het al een jaar niet doet wegens een defect aan de omvormer. Daardoor is er helaas geen stroom en gaan er patiënten, veelal moeders en kinderen dood. Ongenuanceerd en kort door de bocht maar helaas de realiteit."
"Omdat wij van Solar-Leiden verstand hebben van zonnestroominstallaties dacht ik dat wij dat wellicht zouden kunnen oplossen. Dat dat niet zo simpel gaat had ik me van te voren niet gerealiseerd, dus hebben we een plan gemaakt om daar de boel te upgraden en voor de toekomst wat bedrijfszekerder te maken."
"Daarnaast is het zaak dat wij aan de lokale technische dienst uitleggen hoe het systeem werkt en wat ze moeten doen bij een storing. Onze kennis moet overgedragen worden."
"We gaan het bestaande systeem aanpakken en voor de operatiekamer een nieuw systeem leveren en bouwen van minimaal 10 panelen, accusysteem en een zware omvormer. We hebben daarbij een omschakelkast die bij uitval van het huidige net automatisch ons off-grid systeem in te laten schakelen. Het is noodzakelijk dat de operatiekamer altijd over stroom kan beschikken, dat is nu helaas niet het geval en dat heeft al levens gekost.

Meer hulp

"Het verschepen, reis, verblijf en vervoer ter plaatse is al gesponsord door een actie van vier lieve dames dus dat scheelt al enorm. Maar we zijn er nog lang niet, we hebben meer hulp nodig . Daarom vragen we van klanten en organisaties spullen zoals zonnepanelen, frames, accu-systemen en omvormers. Maar ook geld is welkom, zodat wij het te kort aan materiaal kunnen aanvullen en uiteraard transport voor vervolg installaties. Wij gaan 8 tot 14 januari de boel herindelen en installeren."