Grote plannen met zwembad en ijshal aan de Vliet | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Foto:

Grote plannen met zwembad en ijshal aan de Vliet

Leiden krijgt een nieuwe ijshal, waar schaatsers uit Leiden en regio volop kunnen sporten. De ijshal komt naast het nieuwe binnenzwembad aan de Vliet, samen onder één dak. Het buitenbad met het 50-meter-bad wordt gerenoveerd. De nieuwe ijshal is een duurzame vervanging van de schaatshal aan de Vondellaan in Leiden. Het 'combibad' is een duurzame vervanging van het Vijf Meibad.

Wethouder Paul Dirkse: "We gaan onze sportaccommodaties moderniseren, dat is hard nodig. Zo bieden we de ijssporten een toekomst in deze regio, en zo bieden we de zwemsporten een prachtige combinatie van een gloednieuw binnenbad en een gerenoveerd 50 meter buitenbad. We zijn er trots op dat dit sportcomplex tot één van de meest duurzame gaat behoren in Nederland, volledig gasloos."
De gemeenteraad van Leiden besloot in februari om geld beschikbaar te stellen voor een nieuwe ijshal. De huidige hal aan de Vondellaan, in particulier bezit, is sterk verouderd. Met dat besluit koos de raad voor zekerheid omtrent de 250 meter schaatsbaan. In combinatie met de binnenbaan en een 'krabbelbaan' voor beginners biedt de ijshal straks 77 procent meer ijsoppervlak dan de huidige hal aan de Vondellaan.

Niet gelukt

Gegeven de wens vanuit het langebaanschaatsen om de baan verder te verlengen tot 333 meter is in februari een tijdpad afgesproken om zowel regiogemeenten als de stichting IJshal Leiden en de regionale schaatsverenigingen in de gelegenheid te stellen de extra middelen hiervoor bij elkaar te brengen. Dirkse: "Diverse gemeenten betuigden meteen hun steun, dat heeft het college als zeer positief ervaren. Ook de schaatsverenigingen hebben zich enorm ingespannen om zoveel mogelijk gelden op te halen. Doordat er uiteindelijk te weinig gemeenten mee wilden doen, is het niet gelukt om de benodigde 3,2 miljoen bij elkaar te brengen."
Er komt wél extra geld voor de realisatie van de duurzaamheidsambitie 'van het gas af' (420.000 euro) met 100% CO2-reductie. Met dit laatste wordt invulling gegeven aan de motie 'Combibad Klimaatneutraal' die de gemeenteraad heeft aangenomen bij de behandeling van het Uitvoeringsbesluit eerder dit jaar.
Aanvullend wordt de raad voorgesteld binnen de kaders circa 125 vierkante meter extra beschikbaar te stellen voor gebruik door de zwemvereniging en vast te houden aan het multifunctionele gebruik van de accommodatie, waaronder de horeca en ruimten voor verenigingen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de motie 'Ruimte aan verenigingen' die is aangenomen bij het Uitvoeringsbesluit.

Oplevering

De oplevering van het combinatiegebouw zwembad-ijshal is gepland in de zomer 2021, waarna met ingang van het nieuwe zwem- en schaatsseizoen 2021-2022 er volop kan worden gezwommen en geschaatst.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>