Foto: Herman Berkhoudt.
Foto: Herman Berkhoudt. Foto: Photographer:Herman Berkhoudt

Vogels doen niet aan de lijn

Algemeen

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Ook nieuwe voornemens voor het nieuwe jaar? Gokje: meer bewegen, minder vlees eten, afvallen? Nou, vogels doen daar niet aan mee. Ze proberen juist zo dik mogelijk te blijven. Dik, dat betekent een extra laagje vet net onder de huid en dat is goed tegen de kou. Als het koud is, zetten ze ook hun veren op, zodat er veel isolerende lucht tussenkomt - het principe van een donzen dekbed.
Tot overmaat van ramp houden ook de spinnetjes, pissebedden en insecten houden zich schuil. Onder de grond, in verstophoekjes of op zolder - gisteren vloog er nog een enorme wesp tegen het raam die er probeerde uit te komen. Denkelijk een overwinterende koningin - ik heb haar maar snel vrijgelaten; hopelijk overleeft ze de winter en maakt ze een nest. Dat scheelt in de zomer heel veel lastige muggen.
Januari hebben ze het toch al moeilijk, want er is weinig voedsel. De meeste zaden en bessen zijn al op en de nieuwe zijn er nog lang niet: alle knoppen moeten nog uitkomen. En ze hebben al zo weinig tijd in januari. Het is laat licht en weer vroeg donker. In een paar uur moeten ze hun kostje bij elkaar scharrelen.
Wat helpt is vetbolletjes, pindasnoeren, zaadjes enzovoort. En de bloemhoofden laten staan natuurlijk. Gelukkig doen veel tuinverenigingen dat. Het puttertje op de foto geniet van de laatste zaadjes op deze kaardebol. Ze zitten vaak op dit soort distel-planten, vandaar dat ik vind dat de oude distelvink beter is dan de huidige.