IJshaar: zeldzaam natuurverschijnsel | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Foto Jack Folkers.
Foto Jack Folkers. (Foto: )
natuur in de stad

IJshaar: zeldzaam natuurverschijnsel

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft over wat hem opvalt.

Ik dacht eerst dat er een wit zakdoekje in het bos lag. Blikjes, flesjes en plastic raap ik op, maar tissues en zakdoekjes laat ik liggen, om redenen die de lezer zal begrijpen.
Maar dichterbij gekomen, zag ik duidelijk veren. Van welke vogel? Een zwaan? Geen logische plek in een bos. Pas op 1 meter afstand zagen we wat het was. 'IJshaar', wist Jack te vertellen, een van de twee vrienden met wie ik in de Ardennen was.
Het bleken heel dunne draadjes ijs, die aan een dode tak vast zitten. Bij elkaar lijkt het net een bosje haar of gekrulde veren. IJshaar ontstaat alleen als de omstandigheden perfect zijn en daarom is het zo'n zeldzaam verschijnsel. De nacht moet vochtig zijn en de temperatuur net onder nul. IJshaar groeit alleen op dood en kernhout, dus niet op de bast of schors. In nat hout komen altijd schimmels voor en bij de stofwisseling van die schimmels komt water vrij. Door de lichte vorst wordt dat water door de poriën in het hout naar buiten gedreven. In droge nachten zou het water direct weer verdampen, maar bij een hoge luchtvochtigheid ontstaan er ragfijne ijskristallen, die almaar blijven aangroeien. Pas een paar jaar geleden is ontdekt welke schimmel hiervoor verantwoordelijk is: het Rozeblauwig waskorstje (Exidiopsis effusa).
Zodra de zon doorkomt, smelt het ijshaar weer als sneeuw voor de zon, dus je moet er vroeg bij zijn. In de Ardennen liepen we overigens in een koud, beschaduwd dal en toen we verder liepen, zagen we het sneeuwhaar de hele ochtend.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>