Enkele van de deelnemende kunstenaars.
Enkele van de deelnemende kunstenaars.

Gevecht om galerie Zône open te houden

Algemeen

Kunstenaars willen binnen twee weken 40.000 euro ophalen

Het pand aan de Nieuwstraat in Leiden, waar Galerie Zône al 27 jaar actief is, staat 'Te Koop'. De kunstenaars die de galerie voor toegepaste kunst zelf runnen, willen het pand kopen en daarmee de toekomst van deze galerie zeker stellen.

Zo kunnen ze verder met het uitdragen van de liefde voor ambachtelijk gemaakte en unieke producten. Ze zijn daarvoor een crowdfunding campagne gestart:'Geef Zône de ruimte'. Waarmee zij voor 8 februari 40.000 euro hopen op te halen.

Eigen werk

In Galerie Zône exposeren de leden van Zône hun eigen werk en dat van gast-kunstenaars. Ook organiseren ze projecten rond beeldende kunst, ambacht en vormgeving, werken ze samen met vakscholen en instanties die de toegepaste kunst stimuleren en participeren ze in kunstprojecten van het voortgezet onderwijs.

Gelukkig is Zône de kans geboden om het pand als Vereniging aan te kopen. De Triodosbank is bereid een hypotheek te verstrekken maar vraagt wel een eigen inbreng van €80.000. Dankzij giften en leningen, een veiling en crowdfunden zijn ze al een heel eind. Maar ze zijn er nog niet!
Er loopt een crowdfunding-campagne onder begeleiding van crowdfund-platform Voor de Kunst. Fonds 1818 heeft toegezegd €7.500 te doneren wanneer de eerste €4.000 binnen is en nogmaals €7.500 wanneer de teller op €32.500 staat.
Om het pand te kunnen kopen, moet de 40.000 euro voor 8 februari binnen zijn. De campagne van Galerie Zône staat op de website van Voor de Kunst (www.voordekunst.nl/galeriezone). Er kan al vanaf 10 euro gedoneerd worden en er staan leuke en erg mooie tegenprestaties tegenover. De tegenprestaties zijn te zien in de galerie en staan ook op de website www.galeriezone.nl

Afbeelding