Leiden spil nieuw netwerk snelfietsroutes | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Foto:

Leiden spil nieuw netwerk snelfietsroutes

Leiden wordt de spil in het nieuwe netwerk van snelfietsroutes tussen grote steden van Zuid-Holland.

De provincie, waar al meerdere snelfietsroutes zijn gerealiseerd, start nog dit jaar samen met de regio's en gemeenten met verkenningen naar tien nieuwe routes. Leiden komt daarin het meest voor met routes naar Den Haag, Noordwijk en Haarlem.

Achterliggende gedachte van het ambitieuze plan is om de autowegen te ontlasten. Er moeten meer mensen gaan fietsen, met name in de spits. Maar dan moeten de fietsvoorzieningen wél op orde zijn. Gedeputeerde Vermeulen: "Naast investeringen in wegen, OV en vaarwegen is het investeren in snelle en veilige fietspaden een grote kans om de bereikbaarheid van de provincie te vergroten. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen bereid zijn 7 tot 10 kilometer te fietsen naar hun werk. Met een e-bike zelfs 15 tot 20 kilometer. Aan ons om ervoor te zorgen dat ze dat vlot en veilig kunnen doen. Snelfietsroutes zijn breed, comfortabel en veilig en verbinden woon- en werkgebieden met elkaar. Door een netwerk van deze routes te ontwikkelen waar alle (middel)grote steden in de provincie op zijn aangesloten, kan voor veel mensen de fiets een aantrekkelijk alternatief zijn voor de auto."

Dé fietsprovincie van Nederland

Het ontwikkelen van snelfietsroutes is al langer prioriteit in Zuid-Holland. In de provincie zijn nu al meer dan tien snelfietsroutes (deels) gerealiseerd. Op dit moment zijn er twee in uitvoering: tussen Rotterdam en Gouda en tussen Barendrecht en Ridderkerk. Als het aan gedeputeerde Vermeulen ligt, komen er daar de komende jaren nog heel wat bij. "We zien dat het aantal fietsers op een traject dat is doorontwikkeld tot snelfietsroute significant toeneemt, soms met wel 50%. In 2019 starten we daarom de voortrajecten voor tien nieuwe snelfietsroutes. Zo houden we de provincie bereikbaar, wat erg belangrijk is voor onze economische positie. Daarnaast zorgt het voor minder uitstoot van CO2 én is het natuurlijk ook nog eens goed voor de gezondheid van onze inwoners."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>