Wanneer komt er einde aan de geluidsoverlast | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Peter Wijnen voor de hinderende brug. Foto Piet van Kampen.
Peter Wijnen voor de hinderende brug. Foto Piet van Kampen. (Foto: )

Wanneer komt er einde aan de geluidsoverlast

Peter Wijnen en andere bewoners van de Voorschoterweg op de grens van Valkenburg en Leiden, nabij de brug van de A44 over de Oude Rijn wonen leven tussen hoop en vrees. Na een jarenlange strijd om de geluidsoverlast van de bestaande brug terug te dringen, komt er nu weer een nieuw probleem bij.

Wijnen wijst op de nieuwe (tweede) brug die naast de oude voor de Rijnland Route wordt gebouwd. 'Deze fungeert als een klankbord voor de oude brug. Door het vastzetten van het brugdek van de oude brug met metalen onderbouw is de geluidsoverlast niet afgenomen. Sterker nog, het is alleen maar toegenomen. Volgens een publicatie van het WHO (december 2018) is overschrijding van het geluid ad 53 decibel ontoelaatbaar. De strijdvaardige Wijnen nam onlangs het initiatief om in te spreken voor de Commissie Verkeer van de gemeente Katwijk. Hij trok flink van leer om de leden ervan te overtuigen dat de toestand onacceptabel is. Er was bij raadsleden Anita van Ginkel en Geert Diemer, zonder de andere leden tekort te doen veel begrip voor deze problematiek.. Zij vragen de wethouder Rien Nagtegaal om nu echt actie richting Provincie en Rijkswaterstaat te ondernemen.

Vertrouwen

Gezien de ervaringen in het verleden en het feit dat dit vergeten stukje in de gemeente Katwijk niet helemaal serieus genomen wordt is het vertrouwen in de politiek bij Wijnen geschaad.

Overlast

'Ondanks vele metingen en beloften van Rijkswaterstaat in het verleden om de overlast te verhelpen, is dit nog steeds niet gebeurd. Weliswaar komen er schermen, maar het geluid komt onder het wegdek van de brug A44 door, waarbij de nieuwe brug voor de Rijnland Route als klankkast fungeert.

'Dit circus loopt nog steeds door'. De gedupeerde bewoner weet dat er elders in het land een spoorbrug op een speciale manier bekleed is en dat dit werkt. Dit heeft een contactpersoon van Rijkswaterstaat in eerdere termijn verteld. 'Waarom zou dat hier niet kunnen?' vraagt hij zich terecht af.

Hij lanceert nog een mogelijkheid als aanvulling hierop. 'Zou er op dat gedeelte geen 80 kilometer zone kunnen worden ingesteld? Misschien aardige tips voor de wethouder om als bagage mee te nemen als hij in gesprek gaat met Provincie en Rijkswaterstaat. In eerdere termijn is dit om voor mij onbegrijpelijke redenen afgewezen!' Want om het politieke vertrouwen bij Wijnen terug te winnen zal dit een goede zet zijn.

Afgelopen week kreeg Wijnen bericht van de wethouder dat hij 4 april met de heer P. Mens de situatie ter plekke komt bekijken.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>