Binnenstad voortaan vuurwerkvrij | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Foto: Carin van der Spijk

Binnenstad voortaan vuurwerkvrij

Leiden moeten tijdens Oud en Nieuw binnen de singels vuurwerkvrij zijn: dat is het voornemen van burgemeester Henri Lenferink.

Meer steden zijn bezig met dit voornemen. De Raad van State oordeelde in 2016 dat een vuurwerkgebod mag worden afgekondigd als een gemeente gevaar, schade en overlast wil voorkomen. De gemeente moet de kosten die met het instellen van een verbod zijn gemoeid, zelf betalen.

Een dergelijk besluit moet echter wel goed gemotiveerd worden en heeft heel wat voeten in aarde, aldus de burgemeester.

Leiden wil eerst ervaring op doen met het regelen van de vuurwerkvrije zone en in het eerste jaar nog geen alternatief bieden in de vorm van een centrale vuurwerkshow.

Eerst is het centrum aan de beurt, en na de evaluatie wordt gekeken of en in welk tempo een verdere uitbreiding mogelijk is. Het Rijk past mogelijk de regels aan en buurgemeenten kunnen last krijgen als Leiden vuurwerkvrij wordt.

Hoe handhaaf je bijvoorbeeld de Warmonderweg met aan de ene kant Leiden en de andere Oegstgeest? Overigens valt Leidens Ontzet niet onder een vuurwerkverbod.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>