Lesgeven op de Springplank | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Basisschool de Springplank met li. zittend journalist Marieta Kroft  Leidsch Dagblad en re. achter Teuntje van Delft de Leidenaar. | Foto: Emile van Aelst.
Basisschool de Springplank met li. zittend journalist Marieta Kroft Leidsch Dagblad en re. achter Teuntje van Delft de Leidenaar. | Foto: Emile van Aelst.

Lesgeven op de Springplank

Leergierige en voorbeeldige leerlingen gaan voor hun toekomst

Journalistiek ♦ Op het gevaar af dat de ouders en juffen zich afvragen of het over hun kinderen gaat, waren het oplettende en meelevende leerlingen die vorige week de gastlessen 'Journalistiek' bijwoonden. Van het begin tot het eind waren ze belangstellend en vroegen ze de hemd van het lijf. Marieta Kroft journalist van het Leidsch Dagblad en Teuntje van Delft van Uitgeverij Verhagen namen de leerlingen mee naar de wereld van de journalistiek.

Door Teuntje van Delft

Een prachtig initiatief van de PC Basisschool de Springplank aan het Bonaireplein in Leiden. Zij laten zich in hun projecten door het IMCBasis. Zodat ze realistische inzichten krijgen in hun leven van later.


Bevlogen

Op een groeiend aantal basisscholen in heel Nederland krijgen leerlingen van groep 7 en 8, twee jaar lang, elke week, onder schooltijd les van bevlogen gastdocenten. Leerlingen ervaren en ontdekken samen met de gastdocenten vakgebieden zoals Journalistiek, Wetenschap, Recht, Geneeskunde en Beeldende Kunst.

Deze verschillende vakgebieden worden verkend door zoveel mogelijk zelf aan de slag te gaan met 'het echte werk': de nadruk tijdens de lessen ligt op het zelf doen en ervaren. De leerlingen voeren werkzaamheden uit die levensecht zijn en kenmerkend voor het vakgebied.

Bij ieder vakgebied komen beroepen van verschillende opleidingsniveaus aan de orde.
Excursies naar de werkplek van gastdocenten vormen een wezenlijk onderdeel van de vakken. Leerlingen bezoeken een rechtbank, sterrenwacht, ziekenhuis, brandweerkazerne en televisiestudio. Naast het verkennen van de vakgebieden werken de leerlingen tijdens IMC Basis aan competenties en life skills (persoonlijkheidsvormend); waar ligt je talent en wat past bij jou?

Hart volgen

Na de basis journalistiek, wat heb je nu nodig om een goed verhaal te schrijven en een boodschap over te brengen, werd er gesproken over het belang van het weergeven van nieuws en interviews zoals het echt is. Er werd gekeken naar wat nu een feit is en wat een mening. Daarna mochten de leerlingen zelf aan de slag. Met het herschrijven van politie- en persberichten en elkaar interviewen. Ze kwamen er wel achter dat de juiste vragen stellen nog niet zo makkelijk is. Daarnaast werd er door enkele leerlingen situaties getekend.

Leerlingen aangeraden dichtbij zichzelf te blijven en hun hart te volgen en in zichzelf te blijven geloven. Als je In deze tijd van mogelijkheden wat wil bereiken dan kom je er wel.

Op de foto

Als laatste onderdeel gingen de leerlingen met hun juf, begeleiders van IMC Basis en de gastdocenten op de foto. Want ook dat hoort er bij. Zo'n belangrijk moment op de gevoelige plaat vastleggen. Een leerzame middag voor de leerlingen, maar ook voor de gastdocenten.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>