Koninklijke erepenning als verrassing | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Jaap Smit (links) en Haro Schultz van Haegen. | Foto: Emile van Aelst.
Jaap Smit (links) en Haro Schultz van Haegen. | Foto: Emile van Aelst. (Foto: )

Koninklijke erepenning als verrassing

Museum De Lakenhal in Leiden heropent op 20 juni de deuren weer voor het publiek, na restauratie van het rijksmonument en uitbreiding met een nieuwe vleugel. In dit feestelijke openingsjaar bestaat de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal (VBL) honderd jaar.

Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum werd vorige week in het stadhuis van Leiden, in aanloop naar de feestelijke heropening, het eerste exemplaar van het Museumboek door VBL-voorzitter Haro Schultz van Haegen uitgereikt aan burgemeester Henri Lenferink.

Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland, kwam naar Leiden met een koninklijke erepenning voor de vereniging. Smit overhandigde de penning aan Schultz van Haegen.

De Vereniging telt inmiddels 557 leden en vanaf haar oprichting in staat gebleken een groot aantal voorwerpen te verwerven die een vaste plaats in de presentatie van Museum de Lakenhal hebben gekregen. Diverse malen heeft de directie een beroep op de vereniging gedaan om te helpen bij de aanschaf van kunstvoorwerpen die de draagkracht van het museum te boven gaat. Dankzij haar heeft de collectie van Museum de Lakenhal nationale en internationale uitstraling gekregen.

Tijdens de bijeenkomst waar de uitreiking plaatsvond, werd ook het jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de vereniging aangeboden aan burgemeester Lenferink.

Het dikke Museumboek is een kroon op 145 jaar museale geschiedenis. Voor het eerst wordt in één publicatie een overzicht gegeven van de historie van het gebouw, het museum en de collectie. Het rijk geïllustreerde boek werd samengesteld door museumdirecteur Meta Knol, conservator geschiedenis Jori Zijlmans en eindredacteur Aukje Vergeest. Conservatoren en andere deskundigen schreven hoofdstukken over deelonderwerpen, gebaseerd op uitgebreid archiefonderzoek. Van fotografe Karin Borghouts werd een fotoserie toegevoegd waarin het museum tijdens de restauratie en uitbreiding werd vastgelegd. De vormgeving is van Karen Polder.

Lenferink: "Museum De Lakenhal is onlosmakelijk verbonden met Leiden en haar bewoners en geeft het DNA van Leiden prachtig weer. De betekenis van Museum De Lakenhal voor de stad, met een op de stad gerichte collectie, is dan ook groot. Na een lange voorbereidingstijd werd gestart met de verbouwing en nu die achter de rug is kan het museum weer een flinke tijd vooruit."

Het Museumboek is een jubileumcadeau van de vriendenvereniging VBL aan het museum. In het boek is vanzelfsprekend een apart hoofdstuk gewijd aan de 100-jarige geschiedenis en collectie van de vriendenvereniging, die behoort tot de oudste van Nederland. Op 11 januari 1919 werden de statuten van de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal bij Koninklijk Besluit goedgekeurd. Daardoor viert de VBL in het heropeningsjaar van het museum ook haar 100-jarig jubileum. De vrienden steunen het museum bij het uitbreiden van de collectie, bij restauraties en publicaties, en zij bevorderen in het algemeen de bekendheid van het museum. In dit bijzondere jubileumjaar heeft de vriendenvereniging zich ten doel gesteld het ledenaantal te verdubbelen tot 1000 leden.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>