| Foto: Philomeen Weijenborg.nl./ Danielle van der Spek
| Foto: Philomeen Weijenborg.nl./ Danielle van der Spek Foto: Photographer: Danielle van der Spek

Koninklijke onderscheiding voor gynaecologe Philomeen Weijenborg

Algemeen

Dr. Philomeen Weijenborg kreeg vrijdag 12 april uit handen van burgemeester Henri Lenferink een Koninklijke onderscheiding opgespeld.

Na haar afscheidssymposium in het LUMC werd ze vanwege haar buitengewone maatschappelijke verdiensten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Weijenborg was ruim 30 jaar als gynaecoloog en hoofd van de polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie aan het LUMC verbonden. Haar hele werkzame leven stond in het teken van het bevorderen van de gezondheid van vrouwen en de vrouwelijke seksualiteit. Ze werkte in een anticonceptie- en abortuskliniek in Den Haag en werd bestuurslid en later voorzitter van het Samenwerkingsverband tegen Seksueel Geweld in Leiden. In 1989 ging ze als gynaecologe aan de slag bij het LUMC.

Vanaf haar aanstelling was ze een groot pleitbezorger van de komst van een polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie. In 1992 ging deze nieuwe polikliniek open. Weijenborg werd in Nederland al snel dé expert op het gebied van het seksueel functioneren van vrouwen met het Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser syndroom, een aangeboren zeldzame aandoening, waarbij vrouwen worden geboren zonder vagina en baarmoeder. Ze speelde ook een belangrijke rol in het bevorderen van lotgenotencontact, hetgeen in 1991 leidde tot de oprichting van de Stichting MRK-vrouwen.

Tijdens haar hele carrière toonde Weijenborg grote betrokkenheid bij enigszins achtergestelde groepen binnen de gynaecologie en seksuologie. Als bestuurslid van het Hospice Issoria in Leiden heeft ze jarenlang de geheel onbaatzuchtig portefeuille medische zaken beheerd. In 2017 kreeg zij de 'Zeldzame Engel Award' een prijs voor personen die zich volgens de jury bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor één of meer zeldzame aandoeningen.