Dalton Voorburg levert praalwagen Leids Ontzet | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Foto:

Dalton Voorburg levert praalwagen Leids Ontzet

Leerlingen en docenten van Dalton Voorburg mogen een praalwagen maken voor de optocht tijdens de viering van het Leids ontzet op 3 oktober.

Door Esdor van Elten

Peter van Delft is technisch onderwijsassistent op Dalton Voorburg en de bedenker van de actie. "Want Peter vindt Leiden leuk", zo legt Nienke, één van de leerlingen, uit. "Jaarlijks schrijft de 3 October Vereeniging een wedstrijd uit voor de mooiste praalwagen", vertelt Peter, die in de Leidse regio opgroeide en daar nog steeds woont. "De afgelopen drie jaar heb ik samen met een vriend een ontwerp ingestuurd, maar nooit gewonnen. Dit jaar hebben we ook weer meegedaan, maar daarnaast leek het me leuk om ook de school erin te betrekken. Het onderwerp is namelijk De Jonge Rembrandt. En de bekende historische Nederlander Constantijn Huygens geldt als de 'ontdekker' van het jonge talent Rembrandt van Rijn. Dus daar zat een link." Het idee vond gehoor bij kunst- en handvaardigheidsdocent Margriet Mulder, die een aantal leerlingen enthousiast kreeg om mee te doen. "Het leuke is dat we dit konden doen met leerlingen uit verschillende klassen en verschillende niveaus. Het is echt een project mèt elkaar."

Historie en actualiteit

Uiteindelijk bleken zowel het ontwerp van Peter als die van de leerlingen in de prijzen te vallen. "Een gedeelde eerste plaats", legt Peter uit. "Dat betekent dat we nu de twee ontwerpen gaan samenvoegen tot één mooie praalwagen." In het ontwerp van Peter staan Leidse iconen als de Rembrandtbrug en Molen De Put centraal. En natuurlijk het atelier van Rembrandt en de schilder zelf. "En Constantijn Huygens krijgt waarschijnlijk ook wel een plek." In het ontwerp van de leerlingen speelt naast het historische component ook de actualiteit mee: "We willen deze gelegenheid aangrijpen om aandacht te vragen voor het (plastic) afvalprobleem", vertelt de Ypenburgse Lydia Foerster. Hoe dat precies vorm krijgt? "Dat moeten we nog bekijken", aldus Peter. "Wellicht zal Rembrandt in plaats van met verf, in zijn atelier met plastic bezig zijn." De komende weken gaan de leerlingen en docenten nadenken over het definitieve ontwerp. En daarna moet er gebouwd worden. Ook dat gaan de leerlingen zelf doen Gelukkig krijgen we daarbij ook ondersteuning van de 3 October Vereeniging en van collega's", aldus Margriet.

Collegiale ondersteuning

Zijn Danique, Nienke, Amber, René, Lydia, Jinte, Pam en hun collega-ontwerpers ook van plan om met de optocht zelf mee te gaan? "Sommige van ons wel, anderen niet", verwacht Danique. "Een aantal collega's die uit Leiden komen hebben zich in ieder geval al aangemeld om mee te doen", weet Margriet te melden.

"Dus we moeten ook nadenken over accessoires en kostuums", aldus Peter. "De komende tijd hebben we dus nog heel wat werk te doen!"

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>