Rijksmuseum Boerhaave wint European of the Year Award 2019 | Deleidenaar.nl
Logo deleidenaar.nl
Foto:

Rijksmuseum Boerhaave wint European of the Year Award 2019

Rijksmuseum Boerhaave is zaterdagavond uitgeroepen tot European Museum of the Year. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa.

De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum in Leiden: "De uitzonderlijke openbare kwaliteit van dit museum komt voort uit de kunstzinnige benadering van het communiceren van de wetenschap. Belangrijke en mooie objecten worden geïnterpreteerd met behulp van de nieuwste technologieën en de persoonlijke verhalen van mensen die worden gedreven door een passie voor het nastreven van kennis. gezicht, inspirerende nieuwsgierigheid en verwondering en het betrekken van een breed publiek bij debatten over belangrijke wetenschappelijke en ethische vraagstukken van onze tijd. "

Directeur Amito Haarhuis ontving de prijs tijdens EMYA 2019 in Sarajevo. "Dit is een groot compliment. Bezoekers laten ons al dagelijks merken dat ze het vernieuwde museum enorm waarderen; iets waar we ongelooflijk trots op zijn. Ook ontvangen we veel collega-musea die inspiratie bij ons opdoen. Deze prijs is echt de kers op de taart." De prijs werd uitgereikt door het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt en de prijs al sinds 1977 uitreikt. Jaarlijks beloont de jury innovatieve ontwikkelingen die de publieke kwaliteit verhogen en een grote invloed kunnen hebben op het nationale en internationale vlak. Dit jaar waren er 40 genomineerde musea. De laatste Nederlandse winnaar was het Rijksmuseum in 2015.


Prijswinnende vernieuwing

Rijksmuseum Boerhaave onderging een grondige renovatie. De presentatie van de vaste collectie kreeg een make-over en is nu op de eerste verdieping en is nog net zo esthetisch als voorheen. Ook is er een nieuwe museumwinkel, museumcafé en zalen voor lezingen en evenementen. De voormalige chronologische opzet heeft plaatsgemaakt voor een heldere indeling in vijf thema's; ieder met een eigen sfeer: Gouden Eeuw, Ziekte & Gezondheid, Machtige Verzamelingen (over de verlichting), Water, Elektriciteit & Data (over technologie) en Grote Vragen (over moderne wetenschap).De tijdelijke tentoonstellingen zijn op de begane grond. De wereldberoemde objecten zijn verrijkt met films, animaties, replica's die de bezoeker mag aanraken, digitale magazines, verhalen van patiënten en educatieve games. Op die manier komt de rijkdom aan verhalen achter de collectie tot leven en wordt het verleden verbonden met het heden en de toekomst. "Net als wetenschappers zijn wij ongelooflijk gepassioneerd met ons werk bezig. We hebben een unieke collectie en door het vertellen van de verhalen achter de objecten en achter de wetenschappers leggen we de verbinding met het leven van de bezoekers.", aldus directeur Amito Haarhuis.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleidenaar.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>