Logo deleidenaar.nl
Op de foto: WeekendKlas-gastspreker dr. Hariette Verwey spreekt de volle zaal toe over het hart tijdens het WeekendKlas en Zomerschool ontbijt. | Foto: Eelkje Colmjon.
Op de foto: WeekendKlas-gastspreker dr. Hariette Verwey spreekt de volle zaal toe over het hart tijdens het WeekendKlas en Zomerschool ontbijt. | Foto: Eelkje Colmjon.

Dubbel feest in Rijksmuseum Boerhaave

onderwijs ♦ 'Ieder kind recht op ontwikkeling'. Die missie ligt ook ten grondslag aan WeekendKlas, waar kinderen leren wat zij op school niet leren.

Door middel van wekelijkse lessen van gepassioneerde gastsprekers uit diverse vakgebieden en beroepsgroepen wordt de horizon van de kinderen verbreed. Vol zelfovertuiging kunnen de kinderen vervolgens de stap naar de grote wereld zetten. Voor 21 alumni van WeekendKlas is het inmiddels zover. Zij ontvingen afgelopen zondag hun WeekendKlas-diploma tijdens een feestelijke bijeenkomst in Rijksmuseum Boerhaave.

Het is niet niks, gedurende twee jaar – groep 7 tot en met de brugklas – vrijwillig elke zondag aanvullend onderwijs genieten. In totaal komt dat neer op pakweg zestig gastlessen, onderverdeeld in twintig uiteenlopende thema's. Van advocaat tot bakker en van grimeur tot sterrenkundige, de WeekendKlas-alumni zagen het allemaal de revue passeren. Met die kennis ontdekken kinderen tijdens de lessen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Ook bouwen zij een netwerk op vol bevlogen professionals en inspirerende gastsprekers.

WeekendKlas en Zomerschool ontbijt

Zij zijn voor de kinderen een rolmodel, wegwijzer en inspirator. Kortom: WeekendKlas geeft de alumni vertrouwen in de toekomst. Overigens werden de WeekendKlassers uit groep 7 en 8 ook in het zonnetje gezet met een wenskaart.

Voorafgaand aan de Jaarafsluiting WeekendKlas organiseerde Stichting JES Rijnland een WeekendKlas en Zomerschool ontbijt. Dit, om te vieren dat het Rijksmuseum Boerhaave, Europees museum van het jaar, sinds 2018 WeekendKlas en Zomerschool herbergt, maar ook om de samenwerking met tal van gastsprekers, fondsen, vrijwilligers en de gemeente Leiden te vieren. In het bijzijn van eregast burgemeester Henri Lenferink, kregen de genodigden twee boeiende minicolleges voorgeschoteld van dr. Hariette Verwey en prof. dr. Vincent Icke; beide trouwe WeekendKlas-gastsprekers.

Over JES Rijnland

JES Rijnland vindt dat kinderen en jongeren gelijke rechten hebben op kansen, in het onderwijs en in de samenleving. Daarom heeft JES programma's die er voor zorgen dat kinderen die kansen wel krijgen, waaronder WeekendKlas en Zomerschool.

JES is voortdurend op zoek naar nieuwe gastsprekers voor WeekendKlas. Bovendien nodigt JES geïnteresseerde kinderen uit om mee te doen aan Zomerschool en/of WeekendKlas. Contactpersoon: Zeynep Uslu, 071 – 342 09 00, z.uslu@jesrijnland.nl.