Ruimte voor de bloemetjes en de bijtjes
Logo deleidenaar.nl

Ruimte voor de bloemetjes en de bijtjes

Bij Tuinvereniging Ons Buiten is onlangs het project 'Bioversiteit in beeld' gestart.

Dit project gaat alle flora en fauna op het terrein van Tuinvereniging Ons Buiten en de Tuin van Noord in Leiden inventariseren. Ons Buiten wil daarmee bewustzijn creëren voor de natuur in de eigen omgeving en aantonen dat deze natuur de moeite waard is om te versterken en beschermen.

Nederland zoemt

Jeroen Van Der Brugge van Naturalis verzorgde de feestelijke opening door een insectenhotel op te hangen aan de buitenmuur van het verenigingsgebouw. Hij noemde volkstuinen 'vluchtheuvels voor diversiteit' en waardevol voor de natuur. Naturalis werkt aan verschillende 'citizen science'-projecten, waarbij burgers waarnemingen doen voor (wetenschappelijk) onderzoek. Voorbeelden van deze projecten zijn 'NL zoemt', hommelonderzoek en oeverplanteninventarisaties. Ook de waarnemingen op Ons Buiten kunnen bijdragen aan deze projecten.

Slakkentrailer

Naturalis was ook aanwezig met de 'Slakkentrailer', waar bezoekers veel kennis opdeden over de natuur. Daarnaast waren andere samenwerkingspartners present, zoals de imkers van de Hortus en IVN-natuurgidsen, die de (jonge) bezoekers van alles leerden over bijen of hen meenamen op beestjessafari in de 'Ecozone' van Ons Buiten. Daar gonst het van het leven en er werden allerlei bijzondere beestjes en ook poppen en cocons waargenomen.

Vele bezoekers staken de handen uit de mouwen. Er zijn 25 'bloempot-insectenhotels' gemaakt en verschillende deelnemers hebben geleerd hoe je zelf de natuur kunt fotograferen en filmen.

Last but not least namen velen een kijkje in 'de kleine Hortus': de tuin van Richard Schoenmaker. Dat is een levend en inspirerend voorbeeld van hoe biodiversiteit er in het echt op de tuin uitziet.

De komende tweeënhalf jaar zullen diverse workshops en inventarisaties volgen door tuinders, omwonenden en specialisten om de flora en fauna op en rond Ons Buiten zo compleet mogelijk in beeld te brengen. De resultaten worden gepresenteerd worden in een tentoonstelling en een boek.