Afbeelding
Foto: emile van aelst

Jubilerend Otis staat haar mannetje met 'Damens'

Cultuur

De dames in 'Damens' staan met zóveel plezier op toneel, dat je als publiek bijna gaat denken dat een manloze wereld zo'n slecht idee nog niet is...

Tekst: Gerlinde Vliegenthart, foto's: Emile van Aelst

Wie jarig is, trakteert! Otis schotelde daarom afgelopen weekend haar publiek de voorstelling 'Damens' voor, die speciaal voor het 30-jarig jubileum van het musicalgezelschap werd geschreven door Jeroen Callaars. Margreet Osinga mocht als regisseur haar tanden in het stuk zetten; een spannende klus aangezien 'Damens' haar eerste grote regie voor Otis was. Merel van der Geest nam de vocal coaching voor haar rekening, Pasquale Ledanius was verantwoordelijk voor de dans en dirigent Sarif Tribou voerde het 17-koppige orkest aan.

Maatschappij zonder mannen

Het verhaal is simpel doch doeltreffend: 30 jaar geleden werden alle mannen verbannen of vermoord. Vrouwen aan de macht, en wel onder de tikje gestoorde dictator Ylja. Voorplanting gebeurt met een kloonmachine, lust wordt getemperd met chocolade en wie tegenstribbelt, verdwijnt naar de rand van de maatschappij, Krottenslop. De rebel Catharina de Verschikkelijke heeft met een opstand nog wel geprobeerd het bewind van Ylja omver te werpen, maar ze werd verdreven en sindsdien verbergt ze een klein groepje mannen in het slop. Ylja wordt gedurende de voorstelling steeds gestoorder, waar door het verzet een kans krijgt en uiteindelijk wint natuurlijk. Logischerwijs zijn alle dames dólblij dat ze weer mannen zien...

Bekende musicalliedjes

De jongens tegen de meisjes: het aloude gegeven is in een hip en nieuw jasje gegoten, waarin het script lekker doorloopt en nergens trekt. De muzikale nummers komen allemaal uit andere musicals, hier en daar met wat tekstaanpassingen. Een beproefd concept en een slimme keuze voor een voorstelling als deze. We Will Rock You, Aida, Les Misérables; ze kwamen allemaal voorbij. Je kon natuurlijk gaan zitten wachten op 'Mannen' uit Drie Musketiers, hetgeen Ylja en Catharina dan ook prachtig thuis brachten.

De meeste zangers en zangeressen van Otis zijn prima solisten, maar waar ze écht shinen, is tijdens de ensemblenummers. Ze zingen met veel power en een goede koorbalans. Monique IJsselsteijn toont een groot comedytalent als roddeltante Tiny. Ciska van Vliet zet een erg goede getergde, maar nog niet verbitterde Catharina neer. Marcel Woudsma overtuigt als Charlie, leider van de laatste mannen.

Alle lof voor Anneleen Lucas-Remijn, die met haar acteertalent, ijzersterke zang en indrukwekkende voorkomen een geloofwaardige vrouwelijke dictator naar de rand van waanzin brengt.

Wonderschone kostuums

Een glansrol in 'Damens' is weggelegd voor de kostuums. Nee, misschien zelfs wel een hoofdrol. Ontwerpster Anouk van Schie was verantwoordelijk voor ruisende wolken felgekleurde tule, satijnen jassen, versierde hoedjes, ingewikkelde applicaties, glitter en glans. Diezelfde rijkheid wist ze ook aan te brengen bij de kostuums van de Krottensloppers; een hele prestatie. Al met al: een waardig verjaardagsfeestje!

Afbeelding
Afbeelding