Logo deleidenaar.nl

Reuzenrad in de Pieterskerk Leiden tijdens Open Monumentendagen

Het thema van de Open Monumentendagen 2019 is Plekken van Plezier, misschien iets waar een monumentale kerk niet snel aan denkt, of toch wel?

Aanstaande zaterdag en zondag is de bijna 900 jaar oude Pieterskerk Leiden volop te bezichtigen in het kader van de Open Monumentendagen. Als een van de oudste monumenten in Nederland ontsluit ook de Pieterskerk Leiden ruimtes die anders gesloten blijven. Maar dat niet alleen, het biedt ook uitzicht op hoogte.

Jaarlijks opent de Pieterskerk Leiden tijdens Open Monumentdagen de trappen naar het Trans op 26 meter hoogte dat, bij goed weer, uitzicht geeft tot aan Den Haag en Rotterdam. Vanwege het enorme succes van de afgelopen editie kunnen oud en jong weer op de schommel in het midden van het schip. Allebei de dagen staan er rondleiders klaar voor een toer door de 17e-eeuwse stijlkamer van de vroegere kerkrentmeesters en de bijbehorende wijnkelder. Ook zijn er enthousiaste junior rondleiders die kennis delen over de bijzondere graven in de Leidse Pieterskerk.

Het meest bijzondere is dit jaar toch wel dat men ook binnen de hoogte in kan. Voor het koorhek van de Pieterskerk staat een reuzenrad dat 9 meter de lucht in gaat en een spectaculair uitzicht geeft over de binnenkant van het monument. Kermis in de kerk, kan dat wel? Het woord kermis is een verbastering van kerkmis of kerke-misse. Van oorsprong is een kermis een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag of een andere feestdag van de parochiekerk van een plaats. Tijdens Open Monumentendagen 2019 is de Pieterskerk Leiden dan ook een prachtige 'plek van plezier'.

Naast het delen van de historie en het bijzondere uitzicht, zijn er in de Pieterskerk op zaterdag optredens van de Veenfabriek met fragmenten van de muziektheater voorstelling 'Atlantis' en zondag treden de Leidse koren 'Close to Harmony' en 'Sedenka Balkan Ensemble' op.

De Pieterskerk Leiden is tijdens de Open Monumentendagen geopend op zaterdag 14 september van 12:00-17:00 uur en op zondag 15 september van 10:00-17:00 uur.