Logo deleidenaar.nl
Foto: Filmfestival

NEDERLANDS FILMFESTIVAL LEIDEN SHORTS KOMT TERUG IN SEPTEMBER

Leiden Shorts (hiervoor: Leiden International Short Film Experience, LISFE) is terug in september, met als thema “Climate (In)Justice”. Het festival stond voor afgelopen mei al op de planning, maar door COVID-19-gerelateerde omstandigheden is het toen uitgesteld.  Melissa Delmée Malétras, directeur van Leiden Shorts Festival, zegt: “We zijn heel blij dat we onze lokale en internationale gemeenschappen bijeen kunnen brengen voor het festival dit jaar. We hebben een fantastisch programma en kunnen niet wachten om het met kijkers en bezoekers te delen!”

Leiden Shorts, vroeger genaamd Leiden International Short Film Experience (LISFE), is terug van 10 tot 13 september. De 12de editie van het festival, het op één na grootste festival van dit soort van Nederland, stond oorspronkelijk voor afgelopen mei op de planning, maar is toen uitgesteld in verband met de coronavirus pandemie.

Experience

Leiden Shorts zal ’s werelds beste nieuwe korte films laten zien, waarvan er vier een award zullen winnen. Eén van deze awards is gloednieuw en is speciaal voor Nederlandse filmmakers. Naast het hoofdprogramma biedt Leiden Shorts een uitgebreid programma met evenementen, lezingen, workshops, feesten en ontmoetingen tussen filmmakers, het publiek en andere betrokkenen. Het festival vindt plaats op verschillende culturele plekken in Leiden. Het Kijkhuis is de hoofdlocatie.

Melissa Delmée Malétras, directeur van Leiden Shorts, zegt: “Wij benaderen elk festival met de opvatting dat we iedereen iets willen kunnen bieden. Dit jaar is er van alles, van een gratis workshop performance kunst tot een familievriendelijke animatielessen, naast de meer dan honderd korte films die er in de loop van de vier dagen getoond gaan worden".

Het thema van het festival dit jaar is “Climate (In)Justice”. Het doel ervan is om te laten zien hoe bestaande ongelijkheden verergeren door de ineenstorting van het klimaat, waarbij arme mensen, mensen van kleur en diegene die in laagliggende of droge gebieden leven disproportioneel geraakt worden. Veel van deze ongelijkheden werden uitvergroot tijdens de coronalockdowns en nog eens versterkt door de golf Black Lives Matter-protesten.

Thema

Het thema wordt zichtbaar in de zij-evenementen van het programma, dat zich zal bezighouden met fast fashion, greenwashing, activisme en de moeilijkheden omtrent het conceptualiseren van onzichtbare crises, zoals bijvoorbeeld de klimaatcrisis en de coronavirus pandemie. Onder de sprekers bevinden zich de ervaren klimaatactivist en filmmaker Chichiro Geuzebroek, Nishant Shah, Acting Director van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Lana Askari, een documentairemaker en onderzoeker van sociale ongelijkheid en migratie, en vele anderen.

Laura Quarto, artistiek directeur van Leiden Shorts, voegt toe: “Het uitstellen van het festival was voor ons allemaal een teleurstelling, maar het heeft ons de mogelijkheid gegeven om een fantastisch programma in elkaar te zetten. Het heeft ons ook de mogelijkheid gegeven om aandacht te geven aan de recente gebeurtenissen, die problemen wat betreft klimaatongelijkheid alleen maar hebben vergroot.”