Ack van Rooyen in muziekkamer Oegstgeest
Logo deleidenaar.nl
Foto: Arc van Rooijen

Ack van Rooyen in muziekkamer Oegstgeest

In het Zondagmatinee van 4 oktober in De Pauluskerk Oegstgeest treedt om 16.00 uur Buma Boy Edgar 2020 laureaat Ack van Rooyen, flügelhorn en 

Juraj Stanik, piano op. In juni werd bekend, dat Ack van Rooyen de Buma Boy Edgar Prijs 2020 is toegekend. Dit is de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek.

Ack van Rooyen is een van de meest persoonlijke en unieke stemmen op de flügelhorn/bugel en onmisbaar in de geschiedenis van de Europese jazz. “Het lijkt als of de flügelhorn alleen voor hem is uitgevonden”, zei Ack’s broer, de bekende arrangeur en componist Jerry van Rooyen (1928-2009).

Als trompettist in The Ramblers was Ack in de jaren vijftig al toonaangevend. Hij maakte deel uit van de eerste moderne jazzgeneratie in Europa en nam talloze platen op met zowel Nederlandse als internationale artiesten. Zo is hij te horen op de legendarische plaat Jazz Behind the Dikes, samen met andere Nederlandse grootheden als Rita Reys en Rob Madna.

Ack was een van de oprichters van het legendarische United Jazz & Rock Ensemble, was de hoofdsolist bij de orkesten van Bert Kaempfert, de Skymasters en Peter Herbolzheimer’s Rhythm Combination & Brass, en speelde op het Montreux Jazz Festival met Miles Davis en het Quincy Jones Orchestra (zoals te zien in The Birth of The Cool, de nieuwe documentairefilm over Miles Davis).

Voor zijn verdiensten voor de jazzmuziek werd Ack van Rooyen meerdere malen onderscheiden. Zo ontving hij in 2006 een Duitse ridderorde, in 2007 de Singer Laren Jazz Award, en werd hem in 2017 de Blijvend Applaus Prijs toegekend.

Pianist Juraj Stanik speelde talloze gigs met klinkende namen uit de internationale jazz. Hij werkte intensief samen met Toon Roos en Ack van Rooyen en hij stond op het podium met Benny Golson, Chris Potter, Pat Metheny en vele anderen. Daarbij is hij een uitstekende solopianist. Zijn spel klinkt fris en onbevangen, enerzijds beïnvloed door moderne jazzhelden als Herbie Hancock en Mulgrew Miller, en anderzijds door klassieke componisten als Chopin, Debussy en Bartók.
Pianist/componist Juraj Stanik excelleert in frasering. Hij weet op uitmuntende wijze te articuleren, is in staat om een verhaal te vertellen en neemt de luisteraar daarin mee’ (JazzFlits).

Kaarten uitsluitend online: muziekkamer-oegstgeest.org. Aan de zaal is geen kassa.