Het eerste schetsontwerp, dat geldt als uitgangspunt voor de volgende fase.
Het eerste schetsontwerp, dat geldt als uitgangspunt voor de volgende fase. Foto:LLF

Koreaanse kunstenaar Kimsooja winnaar van allereerste Lucas Art Award

Algemeen

De Koreaanse kunstenaar Kimsooja is de winnaar van de allereerste Lucas Art Award. Dat werd afgelopen maandag besloten door een vijfkoppige jury die werd voorgezeten door Kitty Zijlmans (zonder stemrecht) en bestond uit beeldend kunstenaar Emma van Noort, voorzitter van COC Leiden Debbie Helaha, wethouder Cultuur Yvonne van Delft, Dick van Broekhuizen, conservator bij Museum Beelden aan Zee, en beeldhouwer Josua Wechsler. De jury prijst het werk van Kimsooja vanwege haar artistieke inhoud en de impact die ze kan hebben op de stad. Het is de bedoeling het uiteindelijke kunstwerk in 2021 te realiseren. 

Het werk van Kimsooja (1957) weet op fascinerende wijze zaken als sociaal-culturele identiteit, zelfbewustzijn, en gemeenschapszin aan de orde te stellen. Kimsooja werkt afwisselend in Seoul, Parijs en New York en heeft veel ervaring met werk in de openbare ruimte. Dat het patroon van ‘naald en draad’ in haar werk veel terugkomt is geen toeval: verbinding staat altijd centraal. De jury van de Lucas Art Award verwacht dat het werk van Kimsooja voor Leiden een ervaring zal zijn: een visueel verbluffend en gelaagd werk in de openbare ruimte van het stadscentrum. Onderstaand schetsontwerp is een eerste voorstel waarbij een proces van haalbaarheid en draagvlak in de stad van groot belang is. Samen met bewoners en andere betrokkenen wordt bekeken hoe en waar het ontwerp gestalte kan krijgen.

Jurylid Emma van Noort licht toe: ‘Op een centrale locatie heeft dit werk potentie om een rol te gaan spelen in het leven van de Leidenaar en direct in het oog te springen van bezoekers aan de stad. Je kunt bij dit kunstwerk met mensen afspreken, een eerste date hebben, er hopelijk zelfs onderdeel van worden.’ Volgens Dick van Broekhuizen zal het beeld van Kimsooja voor Leiden een beleving worden: ‘Een werk dat niet zou misstaan in Barcelona of Bilbao.’ Josua Wechsler, die zelf in 2019 de BPS-Award van Beelden In Leiden won, noemt het werk ‘een groot gebaar, met de mogelijkheid om mensen te verenigen.’

Nu de winnaar is gekozen, zijn de technische haalbaarheid en het draagvlak onder de Leidse gemeenschap de volgende punten op de agenda. Bij het oprichten van de Lucas Art Award is de stad als canvas aan de kunstenaar voorgelegd. Het is nu de taak van het Lucas van Leyden Fonds om de stad van stap tot stap te informeren, te betrekken en op die manier draagvlak te creëren.

Lucas van Leyden Fonds 

Het Lucas van Leyden Fonds stimuleert en ondersteunt projecten voor beeldende kunst in de openbare ruimte in de stad Leiden met aandacht voor de relatie tussen kunst en wetenschap, en kunst en samenleving. Het Fonds wordt gefinancierd door Gemeente Leiden. Het stadscuratorium bestaande uit voorzitter Kitty Zijlmans en leden Jeroen Boomgaard, Annelies Dijkman, Colin Huizing, Winnie Koekelbergh en Sandrine van Noort fungeert voor het Fonds als adviescommissie. Mirjam Flik heeft de dagelijkse leiding.

Vanaf 2020 wordt tweejaarlijks een aantal toonaangevende (inter)nationale kunstenaars voorgedragen voor de Lucas Art Award. Het streven is om de Award met regelmaat te doen terugkeren en op die manier bij te dragen aan spraakmakende kunst in de openbare ruimte van Leiden.