Museumdirecteur Amito Haarhuis (links)
Museumdirecteur Amito Haarhuis (links)

Samenwerking betekent startsein voor nieuwe zaal in Rijksmuseum Boerhaave

Algemeen

Rijksmuseum Boerhaave start deze week een vijfjarig partnerschap met SRON (Netherlands Institute for Space Research). Het expertise-instituut treedt toe tot de Business Club Rijksmuseum Boerhaave en wordt partner bij de aanstaande vernieuwingen van de slotzaal in het museum. 

Museumdirecteur Amito Haarhuis licht zijn nieuwe koers toe: “We willen ons museum en onze wereldberoemde collectie nog meer verbinden met de actualiteit en de prangende vragen van nu. Vooral omdat we als doel hebben een divers publiek te bereiken en we een ontmoetingsplek willen zijn om te leren en te discussiëren over de toekomst.”

Het museum gaat de prijswinnende vaste presentatie op een paar punten doorontwikkelen om deze up-to-date te houden. De huidige themazaal ‘Grote Vragen’ krijgt een nieuwe focus, gericht op de 21ste eeuw en de toekomst. Het gaat hier om de grote maatschappelijke uitdagingen over het universum, het klimaat, de maakbaarheid van het leven en gezondheid. Ook de ethische dilemma’s komen hierbij aan de orde. De nieuwe zaal opent in juli 2022. Die maand is Leiden gastheer van de internationale wetenschapsconferentie ESOF, en is Leiden European City of Science.

SRON, dat over enkele maanden naar het Bio Science Park in Leiden verhuist, sluit naadloos aan bij de thematiek. CEO Michael Wise zegt hierover: “Rijksmuseum Boerhaave wil de bezoekers vooral betrekken bij actuele wetenschappelijke ontwikkelingen. Dat was voor ons de aanzet tot deze samenwerking. Ons instituut, dat onderdeel is van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), doet onderzoek vanuit de ruimte naar het heelal en de aarde en daarmee kunnen wij een bijdrage leveren met inhoudelijke expertise rond klimaatverandering en onze plaats in het universum.”

Noot voor de redactie
Voor meer informatie, kunt u zich wenden tot: Anita Almaši, adviseur marketing en communicatie van Rijksmuseum Boerhaave via anitaalmasi@rijksmuseumboerhaave.nl of 06 51 22 78 98.