Afbeelding

Dion Bartels: “WOZ onveranderd hoog ondanks coronacrisis”

Algemeen

(i.m.)
Veel ondernemers zijn het afgelopen jaar afhankelijk geweest van overheidssteun om het hoofd boven water te houden, maar diezelfde overheid klopt nu aan om de onroerendezaakbelasting (OZB) te innen. Daarbij lijkt COVID-19 niet te bestaan en blijven de WOZ-aanslagen onveranderd hoog. 

In ondernemerstalkshow Wat Leiden Raakt, uitgezonden op Unity.NU, besprak presentator Lorenzo van Beek de situatie met zijn gasten. “Is het reëel dat de Nederlandse overheid geld verlangt van ondernemers wiens zaak al geruime tijd dicht zit”, vraagt hij zich af. “Nee”, is het stellige antwoord van Reanne Bakker, horecaonderneemster en voorzitter van KHN Leiden. “Maar wat is momenteel reëel?”

Ook WOZ-deskundige Dion Bartels van Bartels Consultancy was te gast in het programma. Volgens hem gaat het probleem dieper. “De WOZ is de belangrijkste eigen inkomstenbron van gemeentes en deze hebben de neiging om hun belastinggebied zo veel mogelijk uit te breiden”, legt Bartels uit. De gemeentes gaan echter voorbij aan de huidige uitzonderlijke situatie.

Bijzondere omstandigheden door COVID-19

Vorig jaar speelde eenzelfde probleem, toen medio maart de eerste lockdown werd afgekondigd. “Destijds waren de aanslagen al verstuurd en dus konden de gemeentes zeggen: ‘Wij wisten niet dat corona eraan kwam’”, brengt Dion Bartels in herinnering. “Wat ze nu hebben gedaan, is dat ze de aanslagen hebben verstuurd en zeggen: ‘We pakken als waardepeildatum 1 januari 2020.” Bartels noemt dat ‘B.C.’, ofwel ‘Before Corona’.

Bartels pleit dan ook voor de situatiedatum 1 januari 2021. De oorspronkelijke waardepeildatum mag dan wel bij wet zijn vastgelegd, maar de wetgeving is volgens hem flexibel genoeg om een waardering op basis van de situatiedatum toe te staan. “Wie bijvoorbeeld grond koopt en de eerste verdieping van een huis afbouwt, hoeft maar een deel van de belasting te betalen, want het huis staat er nog niet”, legt Bartels uit. “Als je vastgoed sloopt, hoef je ook minder OZB te betalen, want het wordt gesloopt”, vervolgt hij. “Op dit moment wordt de hele horeca in Nederland ‘gesloopt’, dus er is alle reden om de situatiedatum in acht te nemen.”

Samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland

Dion Bartels verplaatst zich in de ondernemer wiens zaak vaak grote delen van het jaar geheel of deels gesloten is geweest. “Dan probeer je op de been te blijven – met je personeel, met je leveranciers, je moet de huur betalen, je moet onderhoud aan je panden plegen – en dan stuurt de gemeente eind februari toch weer die volledige aanslag”, aldus Bartels, die met zijn consultancykantoor onjuiste WOZ-aanslagen aanvecht en zo de bijnaam ‘The Wizard of WOZ’ heeft gekregen.

Bartels is daarom een samenwerking aangegaan met Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De richtlijn is om voor de horecaondermers die zich bij hem melden een besparing van 40 procent voor elkaar te krijgen. Dat is voor KHN-leden bovendien kosteloos en hoewel de bezwaartermijn officieel al is verstreken, kan via Bartels Consultancy ook nu nog bezwaar worden gemaakt.