Logo deleidenaar.nl
<p>Amito Haarhuis, directeur Boerhaave krijgt eerste BioNTech/Pfizer ampul van Jaap van Dissel.</p>

Amito Haarhuis, directeur Boerhaave krijgt eerste BioNTech/Pfizer ampul van Jaap van Dissel.

(Foto: PR Boerhaave)

Jaap van Dissel vult lege museumvitrine met het eerste vaccin

Eindelijk is de lege vitrine in de tentoonstelling ‘Besmet!’ in Rijksmuseum Boerhaave gevuld. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het OMT, overhandigde vanmiddag de ampul en injectiespuit van de eerste vaccinatie tegen Covid-19 aan museumdirecteur Amito Haarhuis.

De ampul en spuit zijn nu geplaatst in de tijdlijn van de tentoonstelling ‘Besmet!’. Die tijdlijn toont medicatie tegen virussen sinds de zeventiende eeuw en eindigde met één opvallend lege vitrine in het heden. Die was namelijk bestemd voor het nog te ontwikkelen eerste vaccin tegen Covid-19.

De verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri kreeg op 6 januari 2021 de eerste vaccinatie tegen Covid-19 uit deze ampul van BioNTech/Pfizer. Hiermee startte één van de grootste vaccinatiecampagnes in de Nederlandse geschiedenis. Aangezien het museum door de coronapandemie sinds eind vorig jaar gesloten was, lagen de ampul en spuit sindsdien veilig opgeborgen bij het RIVM.

Het museum treft deze week voorbereidingen voor de heropening voor bezoekers op zaterdag 5 juni en is blij met de aanwinst. “Deze eerste vaccinatie was een mijlpaal in onze gezamenlijke geschiedenis. We zijn er trots op dat we dit vanaf zaterdag kunnen delen met onze bezoekers, vooral omdat de tentoonstelling ook een verhaal van hoop weerspiegelt.”, aldus museumdirecteur Amito Haarhuis.

Jaap van Dissel zegt hierover: “Het is van mooie, symbolische waarde dat het RIVM als wetenschappelijk instituut de allereerste ampul uit de coronavaccinatiecampagne kan overdragen aan Rijksmuseum Boerhaave. Het verdient een plek in de rijkscollectie van wetenschapsgeschiedenis, want het symboliseert hoe de medische wetenschap ons het perspectief gaf uit de coronacrisis te komen.”

 De objecten zijn vanaf zaterdag 5 juni te zien in ‘Besmet!’, de tentoonstelling die Koning Willem-Alexander in de zomer van 2020 opende. Het museum werkt met tijdslots om een veilig bezoek te garanderen. Entreekaarten zijn daarom alleen te koop via de website van het museum.

Meer berichten