Logo deleidenaar.nl
<p>Signum Quartet.</p>

Signum Quartet.

(Foto: PR)

Nieuw artikel

Nieuw concertseizoen Stadsgehoorzaal Leiden in teken van oorsprong, vrijdenkers, avontuur en grote ensembles


Authentieke musici met bijzondere programma’s 

Het nieuwe concertseizoen van de Stadsgehoorzaal laat zich omschrijven als avontuurlijk, gaat terug naar de basis, biedt musici in verschillende bezettingen en concerten een podium en onderzoekt de oorsprong, de roots, van de strijkkwartetten.

Het seizoen wordt op vrijdag 17 september geopend met het bijzondere Brahms-project van dirigent Johannes Leertouwer. In ‘Het Orkest als Laboratorium’ komen muziek, geschiedenis en wetenschap samen. Het is het derde concert uit de cyclus waarin Leertouwer zijn promotieonderzoek in concert presenteert. Hij promoveert aan de Universiteit Leiden op de authentieke uitvoeringspraktijk van Brahms: hoe zou de symfonische muziek van Brahms kunnen hebben geklonken in zijn eigen tijd?

Thema: roots
In de Stadsgehoorzaal, maar ook in de programmering van toneel, muziektheater en dans in de Leidse Schouwburg, speelt het thema ‘roots’ een belangrijke rol. Zo gaan ook de specials rond het Signum Quartett in het weekend van 19 tot en met 21 november 2021 in op dit thema. De concerten gaan terug naar de wortels, de oorsprong en groei van de strijkkwartetten en verdiepen in drie concerten de thematiek van groei, bron en stek.

Liza x Beethoven
Het seizoen 2021-2022 eindigt met een specials weekend rond Beethoven als vrijdenker. Liza Ferschtman brengt van 10 juni tot en met 12 juni 2022 Liza x Ludwig: de vrije Beethoven. Beethovens wortels liggen stevig verankerd in de Verlichting - vrijheid, gelijkheid en broederschap. Die politieke opvattingen en zijn lak aan conventies hoor én voel je terug in zijn muziek. Niet alleen in die beroemde Negende - Alle menschen werden Brüder - maar óók in zijn kamermuziek. Een weekend vol revolutionaire kamermuziek, voor piano, cello, alt en viool.

Verschillende vormen, bezettingen en kanten
Shin Sihan, Alexander Warenberg, Erik Bosgraaf, Maria Milstein, Ana Fedorova, Paolo Giacometti, Dana Zemtsov en Georgy Kovalev betreden meerdere keren het podium van de Aalmarktzaal, elk van hen brengt op eigen manier hun muziek in verschillende bezettingen en concerten.

De kamermuziekconcerten in de Aalmarktzaal gaan daarnaast terug naar de basis en brengen de kamermuziek in de puurste vorm: Shin Sihan & Nathalia Milstein, Pieter Wispelwey & Paolo Giacometti, Redon Pianokwartet en Quartetto di Cremona.

Ontdekking en avontuur
Het openingsconcert van Johannes Leertouwer staat symbool voor het seizoen dat daarop volgt: de programmering nodigt uit tot ontdekkingstochten, onderzoekingen en avontuur langs concerten en musici die buiten de paden treden. Merel Vercammen, Ties Mellema en Maya Fridman, Paolo Giacometti , Pianokwartet Corneille, Reizend Muziekgezelschap, New European Ensemble, Cello Octet, Amstel Quartet en ‘Le Vin Herbé’ door Cappella Amsterdam, Ulrike Quade Company en ICK Amsterdam zijn hier voorbeelden van.

Bekende ensembles
Ook worden in concertseizoen Calefax, Amsterdams Sinfonietta, Nederlands Blazers Ensemble, Nederlandse Reisopera, Nederland Kamerkoor, Cappella Amsterdam en Concerto Köln in de Stadsgehoorzaal ontvangen. Op Kerstavond brengen Johannes Leertouwer en de Nieuwe Philharmonie Handels Messiah.