Logo deleidenaar.nl
<p>De jeugd is hard bezig met zwerfafval scheppen. (Foto: Titus Tiggeler)</p>

De jeugd is hard bezig met zwerfafval scheppen. (Foto: Titus Tiggeler)

(Foto: Titus Tiggeler)

220 Leidse scholieren doen oproep: Wie helpt er mee zwerfafval opruimen?

Samenwerken aan een schoner Leiden

220 Leidse scholieren uit groep 7 & 8 van zeven verschillende scholen zijn onlangs begonnen aan een battle om zoveel mogelijk zwerfafval op straat en plastic uit de Leidse wateren te verzamelen en op te ruimen. Woensdag 13 oktober varen leerlingen, in sloepen gemaakt van gerecycled plastic, uit om te gaan plasticvissen. Tevens is die dag het startschot voor inwoners van Leiden om mee te doen aan een Cleanup en kunnen inwoners van Leiden een gratis Cleanup-pakket ophalen. 

Blijven doorpakken na de World Cleanup Day, dat is de bedoeling. Bij de Plastic Whale Cleanup bike in Leiden kan iedereen een gratis Cleanup-pakketje halen. Op woensdag 13 oktober, tussen 12.00 en 16.00 uur kun bij het stadhuis aan het kant van de biologische markt, terecht voor een grijper, een recyclebare afvalzak en een zwerfafvalbingokaart. Vink af wat je onderweg aan afval vindt, leuk en leerzaam voor de kinderen. Na het verzamelen wordt het zwerfvuil gewogen en mag je alles scheiden. Een educatieve manier om meer bewustzijn te creëren voor zwerfvuil en het opruimen ervan. Alleen of als gezin, iedereen is welkom.

Deelname Leidse scholen
De Cleanup is onderdeel van het vijf weken durende lesprogramma, de zogeheten Battle, wat ontwikkeld is door de Plastic Whale Foundation. Ruim 1000 scholieren uit Haarlem, Rotterdam, Den Haag en Leiden doen mee aan dit initiatief. De leerlingen bedenken ideeën voor een plasticvrije school. Vanaf 16 oktober kan er via het Missie Plasticvrij Water TikTok-account en www.missieplasticvrijwater.nl gestemd worden op het beste idee.

Sarah de Beurs, directeur van de Plastic Whale Foundation; “Het besef dat we samen bijdragen aan een mooiere wereld laten we inzien met dit initiatief. Op een inspirerende en positieve manier bewustzijn creëren om zwerfafval aan te pakken, dat is wat we met de Battle en de Cleanup teweeg willen brengen.”

Over Plastic Whale Foundation
Nederland is een waterrijk land met vele rivieren die uitmonden in de zee. Door slechte weersomstandigheden, recreatie en toerisme, belandt er nog altijd veel plastic in de natuur en hiermee ook in het water. De Plastic Whale Foundation strijdt voor plasticvrij land en water. Zij zet zich in om bij te dragen aan oplossingen voor de plastic soep. Dat doen zij door maatschappelijk bewustzijn te creëren voor het probleem, maar vooral door met zoveel mogelijk mensen in actie te komen om plastic uit de natuur te halen. De Plastic Whale Foundation vindt het belangrijk dat kinderen zich op jonge leeftijd bewust worden van het probleem van de plastic soep. Zij bieden daarom educatieve programma’s aan waarbij kinderen ook direct met oplossingen aan de slag gaan.