Ook Jochem Meijer nam een stoel mee.
Ook Jochem Meijer nam een stoel mee. Foto: PR

Nieuw artikel

Algemeen

Vanaf 15 november nieuwe blauwe stoelen in de Grote Zaal

Concert- en theaterstoelen Stadsgehoorzaal vinden nieuwe billen

Vandaag is het een drukte van belang aan de achterkant van Stadsgehoorzaal Leiden. Honderden paarse stoelen worden namelijk opgehaald door hun ‘nieuwe billen’. De stoelen krijgen een nieuwe bestemming bij theater- en concertliefhebbers thuis of bij culturele organisaties die ze een tweede leven gunnen. 

Na een oproep via de nieuwsbrief van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal, waren de stoelen in een mum van tijd vergeven. De ophalers hebben uiteenlopende redenen om een stoel te willen. Zo is er een weduwnaar die met zijn vrouw zoveel prachtige concerten op de stoelen beleefde, een drumleraar die de stoelen in zijn wachtruimte gaat zetten en museum Stoomtrein Katwijk Leiden, waar de stoelen een tweede leven krijgen in een spiksplinternieuwe filmzaal. Maar er is ook een docente, die een stoel meeneemt voor in de klas, en ouders van een studerend kind, die als verrassing voor zijn nieuwe kamer een stoel meenemen, een boekhandelaar die gezellige leesplekjes creëert met deze stoelen. En een stel dat elkaar ontmoet heeft op deze stoelen en nu in het huis waarin ze gaan samenwonen, deze tastbare relatie-geschiedenis neer gaat zetten.

De oude stoelen maken plaats voor een nieuwe generatie theater- en concertstoelen. Met deze nieuwe – blauwe! - stoelen kan de Stadsgehoorzaal de Grote Zaal flexibeler inzetten. Op die manier is er plaats voor pop-of jazzconcerten, voor een geweldig dance event, voor een klassiek concert maar ook voor een wetenschappelijk congres of creatief bedrijfsfeest. Al in 2018 waren de stoelen aan vervanging toe, maar dit werd vanwege corona tot 2021 uitgesteld. Het is voor de Stadsgehoorzaal een investering waar jaren voor gespaard is en die ervoor zorgt dat het theater klaar is voor de toekomst.

Duurzaamheid
Omdat Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal duurzaam met de wereld om wil gaan en trots de greenkey omarmt die de organisatie als duurzaam keurmerk ontving, wordt er bewust een nieuwe draai aan de oude stoelen gegeven. Vanuit de gedachte: weggooien is zonde.

Vele stoelen zijn op die manier weg gegaan.
De stoelen gaan met pensioen.