Logo deleidenaar.nl
<p>Koning Willem Alexander krijgt een rondleiding tijdens de opening.&nbsp;</p>

Koning Willem Alexander krijgt een rondleiding tijdens de opening. 

(Foto: PR)

Tentoonstelling ‘Besmet!’ langer in Leiden

Rijksmuseum Boerhaave verlengt de populaire tentoonstelling Besmet! tot de zomer van volgend jaar.

Door de lockdowns en geldende beperking in bezoekersaantallen waren de beschikbare entreekaarten het afgelopen jaar vaak snel uitverkocht. Hierdoor hebben minder mensen de tentoonstelling kunnen zien. Het museum sluit Besmet! daarom niet zoals gepland na de kerstvakantie, maar laat deze doorlopen tot en met 7 augustus 2022.

“Door de verlenging kunnen we ook doorgaan met de lesprogramma’s die scholen bij ons volgen. Juist in deze tijd is het belangrijk om kennis over gezondheid, besmetting en afweer te vergroten. In de lesprogramma’s leren de leerlingen hoe mensen vroeger omgingen met epidemieën. Doordat ze hierin zaken herkennen, helpt het om de impact die het coronavirus op hun eigen leven heeft beter in perspectief te plaatsen.” aldus museumdirecteur Amito Haarhuis.

Rijksmuseum Boerhaave organiseert de aankomende weken lezingen over infectieziekten in het museum in Leiden die ook online gevolgd kunnen worden. Bij de tentoonstelling hoort een zesdelige podcastserie ‘Besmet!’ die deze week meer dan 20.000 keer is gedownload.

Niet eerder belichtte het museum zo’n actueel onderwerp. Besmet! gaat over de uitbraak van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. De tentoonstelling stond al vanaf 2018 gepland, maar moest de opening door Koning Willem-Alexander uitstellen vanwege de corona-uitbraak in 2020.

Het RIVM, het LUMC, de GGD Hollands-Midden en de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij hebben inhoudelijk meegewerkt aan Besmet!. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid, Janssen Campus Nederland, CHDR en de Van der Mandele Stichting.

Het museum vindt het belangrijk om te blijven zorgen voor ieders veiligheid in deze tijd. Bij de entree vraagt het museum om een coronatoegangsbewijs. Bezoekers wordt ook gevraagd 1,5 meter afstand te houden en regelmatig de handen te desinfecteren.

Meer berichten