Logo deleidenaar.nl
<p>In het Boerhaave museum.</p>

In het Boerhaave museum.

(Foto: )

Terug van weggeweest: interactieve familietentoonstelling Spelen met Wiskunde

Vanaf zaterdag 18 december is de interactieve familietentoonstelling Spelen met Wiskunde terug in Rijksmuseum Boerhaave. De familietentoonstelling is tijdens de eerste lockdown weggehaald, omdat de 1,5 meter afstand tussen bezoekers niet te waarborgen was. Inmiddels staat de tentoonstelling weer opgesteld en is de routing op onderdelen aangepast om iedereen in de gelegenheid te stellen Spelen met Wiskunde op een veilige manier te bezoeken.

 
Op woensdag 15 december bezocht de Leidse hoogleraar en wiskundige Ionica Smeets de tentoonstelling en deed ze alle interactieve spellen en proefjes die er deel van uitmaken. Wat haar betreft is Spelen met Wiskunde geslaagd voor de test en klaar voor bezoekers. Zo kun je zelf een draaikolk maken, speel je met perspectief en luister je en zie je hoe de trilling van een geluidsgolf eruit ziet. Ontdek de overeenkomst tussen een fotomodel, een Formule-1 coureur en een muzikant. Ook in hun wereld draait alles om wiskunde! En wie denkt dat wiskunde alleen om ingewikkelde sommen gaat, heeft het fout. Wiskunde is namelijk overal en bovendien erg leuk. Ionica’s favoriet? “De knikkerbaan met de kansberekening over het vakje waar de knikker uiteindelijk terecht komt. Het museum heeft een verbeterde versie gemaakt. Het zijn perfectionisten bij Rijksmuseum Boerhaave.”

Ionica schreef in het afgelopen jaar een kinderboek over wiskunde: ‘Rekenen voor je leven’. Kun je na alle spelletjes in de tentoonstelling nog geen genoeg krijgen van wiskunde? Het boek is te koop in onze museumwinkel.

Het museum vindt het belangrijk om te blijven zorgen voor ieders veiligheid in deze tijd. Bij de entree vraagt het museum om een coronatoegangsbewijs. Bezoekers wordt ook gevraagd een mondkapje te dragen, 1,5 meter afstand te houden en regelmatig de handen te desinfecteren.