Meedoen aan de Flitscolleges.
Meedoen aan de Flitscolleges.

Inspirerende flitscolleges met prangende vragen over 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Algemeen

Kennis & Debat bij Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal

Wat kun je doen om gelukkiger te worden op je werk? Waarom verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen en heb je daar zelf invloed op? Wat hebben mijn koopgedrag en lifestyle met mijn kleinkinderen te maken? En is Kunstmatige Intelligentie sowieso discriminerend, of kan het ook gebruikt worden om de wereld beter te maken? 

Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal pakt prangende vragen die te maken hebben met de 17 ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelen’ bij de lurven en behandelt telkens e´e´n van deze doelen in een verhelderend, maar altijd uitdagend en inspirerend flitscollege. Van maart tot en met juni kunnen gei¨nteresseerden in de Stadsgehoorzaal in Leiden elke maand gratis naar een flitscollege dat over e´e´n van deze vragen gaat. Vier inspirerende experts vertellen in 20 minuten meer over het onderwerp, daarna is er 10 minuten ruimte voor vragen. De flitscolleges worden gepresenteerd door Kavian Mirzaei. Na afloop kan het publiek een drankje drinken aan de bar en over de onderwerpen doorkletsen. 

De Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal organiseert deze flitscolleges over vier vragen die passen bij vier Duurzame Ontwikkelingsdoelen (ook wel: Sustainable Development Goals of SDG’s). Dat zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. 

Na de eerste vier flitscolleges in het voorjaar van 2022, volgen vanaf het najaar meer flitscolleges over de andere dertien doelen.
Leidse Schouwburg – StadsgehoorzaalOm de doelen concreet, praktisch en haalbaar te maken moeten organisaties samenwerken. Daarvoor zijn goede voorbeelden nodig, nieuwe rolmodellen, innovatie, anders denken en ‘meer dan goed’ doen. Als Leidse Schouwburg- Stadsgehoorzaal willen we de wereld ook eerlijker en duurzamer maken. In alles wat we doen, denken we na over de toekomst. We geven de duurzame ontwikkelingsdoelen een podium, in de vorm van deze flitscolleges en andere vormen van programmering, over onderwerpen waar iedereen nieuwsgierig naar kan zijn of mee te maken kan krijgen in het leven. En we brengen ze in de praktijk, door altijd te streven naar duurzame manieren van bijvoorbeeld inkoop en inzet van de gebouwen maar bovenal in onze inhoudelijke koers, waarin we deze doelen centraal stellen. Alleen op die manier kunnen we ook in de toekomst verhalen samen blijven brengen.”

Datum, tijd, spreker en onderwerp 

6 april, 20.30 - 21.00 uur
Vraag: Waarom verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen en wat kun je er zelf aan doen?
Spreker: Felicia van Andel
(WOMEN inc.)
(Relatie met SDG 5 Gender equality)

25 mei, 20.30 - 21.00 uur
Vraag: Wat heeft mijn lifestyle te maken met mijn kleinkinderen? Spreker: Tim Meijers
(Universiteit Leiden)
(Relatie met SDG 12 Responsible consumption and production)

22 juni, 20.30 - 21.00 uur
Vraag: Hoe kan Kunstmatige Intelligentie gelijkheid bevorderen? Spreker: Sennay Ghebreab
(Universiteit van Amsterdam)
(Relatie met SDG 9 Industry, innovation, infrastructure)

Stadsgehoorzaal Leiden (Grand Cafe´ Van ’t Huis), Breestraat 60 23 maart, 6 april, 25 mei en 22 juni steeds van 20.30 - 21.00 uur. Toegang is gratis, reserveren is niet nodig