Afbeelding

Eerste wielerfestival in Leiden

Algemeen

Op het terrein van LRTV Swift Leiden vindt op zaterdag 23 april 2022 het eerste DEMO festival plaats. Tijdens deze dag kunnen Leidenaren sportieve fietsen testen op het parcours van Swift op de Bult; zowel op het weggedeelte als op het mountainbike parcours. De sportieve dag wordt aangekleed als festival, inclusief springkussen en foodtrucks. 

Wielrennen beleeft sinds corona zijn grootste populariteit ooit. Jong en oud fietst solistisch of in groepen door de polders op de racefiets en naast mountainbikes zijn gravel- en strandfietsen flink in opmars. Leidse fietsliefhebbers kunnen sinds jaar en dag terecht bij LRTV Swift en onder studenten is recent wielervereniging Klik opgericht. Een wielerfestival kende onze regio echter nog niet. Daarom slaan Raas bikes en Swift de handen ineen. Op 23 april vindt het eerste regionale wielerfestival plaats -DEMO genaamd. DEMO is er om zowel doorgewinterde fietsliefhebbers op alle niveaus als andere geïnteresseerden te informeren over een breed scala aan fietsmerken en accessoires. Zo gaat men veilig en vooral met plezier de weg op. Op DEMO is het Limburgse wielermerk Isaac present, maar ook het Australische merk Curve met zijn gepersonaliseerde fietsen, naast twee van de wereldwijd bekende fietsmerken: Trek en BMC. De (informatie)markt biedt meer dan twintig merken op het gebied van fietskleding en brillen, accessoires als fietscomputers en spullen voor fietsonderhoud. Er is dan ook een heuse wasstraat voor de fiets. Verder kun je op DEMO genieten van een biertje van de Leidsche brouwerij Pronck en is er livemuziek van de huisband Choco. Kinderen zijn zeer welkom, die kunnen zich uitleven op het springkussen. Bij minder weer wordt er uitgeweken naar het clubhuis.

Jan Verkleij, eigenaar van Raas bikes op de Middelweg in Leiden: “Het is mijn droom om een jaarlijks fietsfestival in Leiden te organiseren, waar sportiviteit en gezelligheid hand in hand gaan. Als hoofdsponsor van Swift kan deze droom nu werkelijkheid worden. Jong en oud is welkom voor sportief advies en het testen van fietsen, maar ook voor een hapje en gewoon een gezellige dag.”