Logo deleidenaar.nl
<p>Toon van der Poel met zijn prachtige en informatieve boek.</p>

Toon van der Poel met zijn prachtige en informatieve boek.

(Foto:PR)

Burgemeester van Leiden ontvangt eerste exemplaar

Toon van der Poel brengt Leidse sleutels in beeld 

De mare gaat door Leiden dat de hemelpoort zich voor je opent zodra je alle stadswapens met de gekruiste sleutels in de Leidse binnenstad hebt gezien. Het zijn er vele honderden.

Indachtig deze volkswijsheid heeft Toon van der Poel recent alle sleutels in beeld proberen te brengen. Om te ontspannen van zijn werk als calamiteitenfotograaf van plaatselijke en landelijke media.

Het resultaat staat in het tweetalige boek ‘Leiden Sleutelstad - City of Keys’ dat deze week verschijnt.

Van der Poel heeft kennelijk één paar sleutels gemist, want hij heeft de hemelpoort nog niet gezien. Hij is daardoor in staat het ‘eerste’ exemplaar van het boek aan te bieden aan burgemeester Henri Lenferink van de Sleutelstad. Dat gebeurt vrijdag 13 mei in een toepasselijk etablissement: ‘t Wapen van Leiden aan de Nieuwe Rijn.

Leiden heeft zijn naam Sleutelstad te danken aan de in de late middeleeuwen gebouwde Pieterskerk, vernoemd naar de apostel Petrus. Die kreeg immers volgens de bijbel van Jezus Christus de sleutels van de hemelpoort. Sindsdien sieren de sleutels tal van gebouwen, bruggen en vele andere roerende en onroerende zaken in Leiden. Opmerkelijk is dat nooit eerder daarover een boek is uitgegeven.

Het boek is een aanrader voor ieder die in de Sleutelstad is geboren of daar woont, werkt of studeert. Of dat daar gedaan heeft.

Er is onder meer een plattegrond in opgenomen met een wandelroute van plus minus anderhalf uur langs de opvallendste blikvangers. De kijker/lezer krijgt en passant veel geschiedenis van de stad mee. Het boek is tweetalig om buitenlandse toeristen van dienst te zijn.

Het is te koop bij de VVV aan de Stationsweg en bij plaatselijke boekhandels. Het is te bestellen via het e-mailadres leidensleutelstad071@gmail.com.