Logo deleidenaar.nl
<p>Het nieuwe programmaseizoen ziet er weer indrukwekkend uit.</p>

Het nieuwe programmaseizoen ziet er weer indrukwekkend uit.

(Foto: )

Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau presenteren nieuw theater- en concertseizoen

 Kaarten nu te koop voor een seizoen vol inspiratie en live beleving

Grote namen in cabaretland, aanstormend jong talent, inspirerende makers en topmusici wisselen elkaar af op de Leidse podia. De kaartverkoop voor het nieuwe theater- en concertseizoen ’22- ’23 is deze week van start gegaan. Via www.theatersinleiden.nl kan iedereen kaarten bestellen. Theater Ins Blau, Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal trekken samen op als het gaat om het presenteren van dit nieuwe seizoen. Zij roepen iedereen op om weer terug te komen naar het theater. Want: theater is mooi, inspirerend en betoverend, maar soms ook verontrustend en verwarrend. Theater ontstaat elke keer weer opnieuw, in samenspel tussen de bezoeker en de maker. Elke keer weer door het samen live te beleven. Na twee bijzondere jaren waarin niets vanzelfsprekend leek, zijn de theaters meer dan ooit doordrongen van de kracht van live beleven. 

Programma Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal
Het theaterseizoen van de Leidse Schouwburg gaat van start met Wende’s bijzondere project ‘The Promise’. Haar eerste internationale theaterconcert werd lovend ontvangen door de internationale pers en is nu voor het eerst exclusief in Nederland te zien in Leiden, Delft en Amsterdam. In de Stadsgehoorzaal wordt het seizoen geopend door het Brahms-project van dirigent Johannes Leertouwer, waarin muziek, wetenschap en geschiedenis samenkomen. Leertouwer en de Nieuwe Philharmonie spelen de muziek van Brahms zoals die nog nooit geklonken heeft in de 21e eeuw. Na vier jaar onderzoek in bronnen, boeken, partituren én in de concertzaal rondt dirigent en violist Johannes Leertouwer zijn onderzoeksproject naar de uitvoeringspraktijk van Johannes Brahms af met de kroon op Brahms’ werk: de machtige Vierde Symfonie en het ongeëvenaarde Vioolconcert.

Er is voor iedereen wat wils, jong en oud, voor liefhebbers van visueel theater of juist meer met de nadruk op muziek, van cabaret tot muziektheater en van dans en toneel tot (klassieke) muziek. Gedurende het seizoen worden er vele gerenommeerde en uitdagende theatergezelschappen verwelkomd, waaronder Orkater, Club Guy & Roni, Sadettin K. en jonge regisseurs als Daria Bukvic en Nina Spijkers. Bekende cabaretiers als Youp van ’t Hek, Yentl & De Boer, Soundos en Daniël Arends delen het podium met aanstormende talenten als Jasper van der Veen, Jawad Es Soufi en Merijn Scholten. 

Programmeur Henk Talma over het programma: “In onze historische zalen staat de kracht van de live beleving centraal. Met een focus op kwaliteit en noodzaak is het een prikkelend, actueel, authentiek, toegankelijk en divers programma geworden. De verhalen die we samen brengen weerspiegelen de huidige tijdsgeest, reflecteren op de werkelijkheid, spreken tot de verbeelding en bieden verdieping of verstrooiing. Welke voorstelling je ook bijwoont, je komt er altijd als een ander mens, geïnspireerd, enthousiast of geraakt, uit.”

Klassiek
Topmusici als Daniel Rowland, Liza Ferschtman, Shunske Sato & Shuann Chai bespelen de Aalmarktzaal, terwijl Amsterdam Sinfonietta & Timothy West The Book of Water en Breder dan Klassiek met Rufus Wainwright ten gehore brengen in de Grote Zaal. 

Susanne Lammers, programmeur klassieke muziek: “Er is muziek die op slag je leven kan veranderen. Voor mij was dat La Valse van Ravel. Geen wals, en toch wel, muziek die de hele complexiteit van het moderne leven inpepert. Dat is muziek die je bij blijft. La Valse wordt komend seizoen gespeeld door een (voor ons) nieuw pianotrio, licht brutaal en uitdagend. Maar er is veel meer muziek die onder je huid kruipt en in je hoofd blijft rondzingen. We hebben heel veel Brahms, een prachtige dwarsdoorsnede van zijn werk, van kamermuziek tot symfonie: grijp je kans om misschien wel de fijnste componist van allemaal beter te leren kennen. Maar we hebben ook alle vioolsonates van de altijd weer als nieuw klinkende en toch twee eeuwen oude Beethoven door de magisch-muzikale Shunske Sato. En machtig prachtige kwartetten, het ultieme genre van de klassieke muziek. Van Korngold, Sjosta, Schubert, Mendelssohn, Britten – het wordt mooi!”

Programma Theater Ins Blau
Theater Ins Blau start het seizoen met voorstellingen van makers uit haar eigen Makershuis, zoals Blond & Cynisch en K+A. Een nieuwe generatie makers die werken met de uitdagingen van deze tijd op zoek naar antwoorden. Meer nieuwe makers presenteert Theater Ins Blau in haar Blue Monday serie. Een serie van acht voorstellingen die men als Blind Date koopt – en zich daarmee laat verrassen door de theaterprogrammeur.

Het programma met meer dan honderd voorstellingen biedt ook de meer bekende namen zoals Mugmetdegoudentand, Toneelgroep Oostpool, Ausdauer, Bambie en Duda Paiva. Voor de jeugd komt Sterrin Smalbrugge met haar dierenencyclopedie en vertelt Duda Paiva over de verdwenen dieren van het regenwoud. En de Leidse gezelschappen DansBlok en Veenfabriek gaan een samenwerking aan, maar staan ook ieder met hun eigen producties bij Theater Ins Blau. Kees van Leeuwen, programmeur en directeur van Theater Ins Blau: “Elke voorstelling weer ben ik blij verrast hoe het publiek de zaal verlaat. Met een brede lach, diep ontroerd of met een blik van ‘hier ga ik nog even goed over doordenken’. En dat is precies waarvoor we het doen. De makers en het theater willen het publiek raken met hun humor, hun fantasie en bevlogenheid. De theatermaker haalt je een avond uit je dagelijkse sfeer en neemt je mee, waar naartoe dat ontdek je in ons theater.”

Kaarten voor voorstellingen in Theater Ins Blau en Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal zijn vanaf nu te bestellen via www.theatersinleiden.nl

Meer berichten