De vlag wordt gehesen door burgemeester Visser en wethouder Knape. Yvonne van den Anker kijkt toe. | PvK
De vlag wordt gehesen door burgemeester Visser en wethouder Knape. Yvonne van den Anker kijkt toe. | PvK Foto: Piet van Kampen

‘Het was gigantisch druk’

Algemeen


Na twee jaar, waarin er slechts een zeer beperkt programma kon worden afgewerkt, was het nu weer volle bak tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Het werd weer een succes. ‘Het bezoekersaantal lag ver boven dat van 2019 toen er nog een volledig programma was’, klinkt voorzitter van het comité Yvonne van den Anker zeer enthousiast. Daar had zij dan ook alle reden toe. ‘Het was gigantisch druk’.

Door Piet van Kampen

De officiële opening vond afgelopen zaterdag plaats op een historische plek, het voormalig Marine Vliegkamp Valkenburg. Peter Korbee heeft er met zijn team vrijwilligers een museum op kunnen richten waarin veel van de historie van het vliegveld is te bewonderen. Een markante plek om deze dag te beginnen. Het werd één van de mooiste en drukst bezochte openingen van de afgelopen jaren, georganiseerd door het OM comité in samenwerking met de Stichting Historisch Vliegkamp Valkenburg. De Band of Liberation Army Band stal de show. Deze muzikanten die allen iets met een militaire achtergrond hadden zetten de happening luister bij. De aanwezigheid van een oude jeep en oorlogsvoertuig completeerden de ambiance.

Cultureel evenement
De Open Monumentendag is in Nederland uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen. Dit bleek uit het openingswoord van Van den Anker die lovende woorden had voor de historische verenigingen van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Ook voor verenigingen, kerken, particulieren en eigenaren van monumenten. ‘Enorm fijn dat wij ook dit jaar weer op jullie medewerking mochten rekenen’. Burgemeester Cornelis Visser dankte Peter Korbee, de man die destijds het initiatief nam om het bezoekerscentrum/museum gestalte te geven. Ook gaf de burgervader aan dat zowel Katwijk, Rijnsburg als Valkenburg veel monumenten en historische plekken kent. ‘Gaat u het vandaag zelf maar ontdekken nadat wij de officiële opening hebben verricht’. Velen ontdekten ter plekke wat er in het bezoekerscentrum te zien was. Herinneringen aan toen de Neptunes en andere vliegtuigen hun motoren nog lieten ronken.

Groeiende belangstelling
Ook dit jaar was zoals Van den Anker al aangaf, weer een groot succes. Willen steeds meer mensen ontdekken wat voor historie achter de deuren en muren van markante en soms eeuwenoude panden en plaatsen schuilt? Panden en plekken waar je regelmatig langs loopt, fietst of met de auto voorbij rijdt. Het gemaal, hoe werkt het en hoe ziet het er van binnen uit? Molen De Geregtigheid, ooit wel eens binnen geweest? De markante woonhuizen aan de E.A. Borgerstraat 1 en de Zeeweg 105? Ach noem maar op. De Laurentiuskerk in Rijnsburg en het Torenmuseum in Valkenburg, het waren allemaal druk bezochte plekken in onze gemeente die veel cultureel erfgoed bezit. Als je er maar oog voor hebt en op Open Monumentendag er de tijd voor neemt.