Een frisse duik in de gracht voor het goede doel. (foto: Emile van Aelst)
Een frisse duik in de gracht voor het goede doel. (foto: Emile van Aelst)

Rapenburg Race steunt al vier jaar onderzoek naar dwarslaesie

Algemeen

(met dank aan Emile van Aelst) 

Zaterdag was de vierde editie van de RapRace waarmee geld wordt ingezameld voor onderzoek naar dwarslaesie, zaterdagmiddag stond de teller al op ruim  € 116.000,- . Nadat Prins Floris van Oranje samen met Annetje Ottow, Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, het startschot had gelost sprongen de ruim 750 deelnemers in groepjes het water van het Rapenburg in om 800 meter te gaan zwemmen.

Het is best nog een behoorlijke prestatie om 800 meter te zwemmen. Je begint vol goede moed, maar het eindpunt in het Van der Werfpark is toch wel een eind zwemmen vertelden de meeste deelnemers. Zo nu en dan viel er dan ook wel eens iemand uit en werd opgevangen door de Reddingsbrigade en de vele Rode kruis medewerkers.

Het is wel een heerlijk gevoel als je eindelijk, gemiddeld na 20 tot 25 minuten, het Van der Werfpark hebt bereikt. De zwemmers werden in het Van der Werfpark opgevangen door twee enthousiaste speakers en dames met medailles en handdoeken.  Na het zwemmen was er in het park genoeg te doen en heerste er een gezellig sfeertje.

Er waren optredens van meerdere Leidse studentenbands. Dit was de vierde editie van de Rapenburg Race. Het idee van de RapRace is ontstaan nadat student Maarten Jorissen in 2016 na een noodlottig ongeval een dwarslaesie opliep. Een aantal bewoners van studentenhuizen aan het Rapenburg besloot toen geld te gaan inzamelen voor onderzoek naar dwarslaesie. Het idee werd direct gesteund en opgepakt door alle Leidse studentenverenigingen. Uiteraard kwam Maarten zelf ook zaterdag kijken bij de RapRace.

De organisatie was blij hem te zien en dit voor hem en alle dwarslaesie patiënten te kunnen doen.

Er deden ruim 750 deelnemers mee, waarbij veel teams zaten van studentenhuizen. Aan de opdruk op de badjassen te zien heb ik het idee dat deze dames bijvoorbeeld op Hogewoerd 50 wonen.  Er kon worden verkleed in het Academiegebouw, maar daar maakte niet iedereen gebruik van. Aan het Rapenburg staan veel studentenhuizen dus kon je ook vanuit je huis richting start lopen.

Het waren uiteraard niet alleen studenten die meezwommen. Behalve de mooie opbrengst is het ook erg leuk dat het een gemeenschappelijk zwemfeestje is van wel en niet studenten. Het brengt iedereen toch weer op een sportieve manier dichter bij elkaar.

Elk half uur was er een start en mooi om te zien hoe de groep het water in sprong. Startschot en gaan.

En zo ging er elk half uur een groep richting het Van der Werfpark.