Bart van der Boom over de politiek van het kleinste kwaad.
Bart van der Boom over de politiek van het kleinste kwaad.

Bart van der Boom over ‘De politiek van het kleinste kwaad’

Algemeen

Donderdag 3 november: lezing door Bart van der Boom over ‘De politiek van het kleinste kwaad’

Bart van der Boom reconstrueert in ‘De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943’ het perspectief van de Joodse Raad, in een poging te begrijpen hoe goede bedoelingen de weg naar de ondergang plaveiden.

De Nederlandse Joden werden tijdens de Duitse bezetting geïsoleerd van de rest van de maatschappij, in een getto zonder muren. Dat getto werd in opdracht van de Duitsers bestuurd door de Joodse Raad. Die begon zijn bestaan in februari 1941 met een oproep aan de Amsterdamse Joden om hun wapens in te leveren. De Raad preekte consequent gehoorzaamheid aan Duitse bevelen, ook toen in juli 1942 de deportaties begonnen. Wie bij de Joodse Raad werkte, was van die deportaties vrijgesteld, tot de zomer van 1943, toen ook zij werden afgevoerd.

Het beleid van de Joodse Raad pakte dus desastreus uit, en na de oorlog had niemand er een goed woord voor over. ‘Joodse Raad’ staat tegenwoordig voor het ergste soort verraad – verraad van ‘eigen’ mensen, in een laffe poging zelf buiten schot te blijven. Dat oordeel is begrijpelijk, maar niet verhelderend. Tijdens de oorlog konden velen het bestaan en het beleid van de Joodse Raad billijken als de enige mogelijkheid om te redden wat er te redden viel.

Bart van der Boom (1964) doceert geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn boek ‘De politiek van het kleinste kwaad’ staat op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2022. 

Aanvang: 20.00 uur

Toegang € 5,00. Reserveren via info@kooyker.nl of 071-3040130