Dit najaar start een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus.
Dit najaar start een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus. Foto: Pixabay

Corona herhaalprik nu ook zonder afspraak in Leiden

Algemeen

Per direct kan iedereen vanaf 12 jaar op de vaccinatielocatie van GGD Hollands Midden in Leiden zonder afspraak een herhaalprik tegen corona halen. Op de GGD priklocaties in Gouda en Alphen aan den Rijn kon dit al sinds 31 oktober. GGD Hollands Midden is gestart met prikken zonder afspraak om zoveel mogelijk mensen de kans te geven laagdrempelig de herhaalprik te halen. 

Je kunt een herhaalprik krijgen nadat men al de twee prikken en een booster heeft gehad. Ook als je al eerder een herhaalprik hebt gehad, mag je deze nu opnieuw halen. Dat kan vanaf drie maanden na de laatste prik of coronabesmetting. Neem een geldig identiteitsbewijs mee naar de priklocatie en controleer voor vertrek de actuele openingstijden op www.ggdhm.nl/coronavaccinatie. Daar vind je ook meer informatie over de basisserie en de herhaalprik.

Mogelijk drukker
Door de vrije inloop kan het drukker zijn op de priklocaties. Houd rekening met een eventuele wachttijd. Maak je liever een afspraak? Ga dan naar www.planjeprik.nl of bel 0800 - 7070. 

Bescherming op peil brengen
Voor de herhaalprik worden vernieuwde mRNA-vaccins gebruikt die tegen meer varianten van het coronavirus beschermen, waaronder de omikron-variant. De herhaalprik geeft het immuunsysteem een oppepper en brengt daarmee de bescherming tegen het coronavirus weer op peil. Dat is vooral belangrijk voor 60-plussers en anderen die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen. Zij lopen een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona omdat bij hen het immuunsysteem minder goed werkt. Ook zorgmedewerkers wordt een herhaalprik aangeraden; om zichzelf te beschermen én de kwetsbaren voor wie zij zorgen. 

Ook voor wie niet tot deze groepen behoort, is een herhaalprik nuttig. De herhaalprik verkleint de kans om anderen te besmetten en op langdurige klachten na een coronabesmetting. Bovendien geldt: hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe minder mensen ziek worden. Dat voorkomt dat de zorg het te druk krijgt en helpt bij het openhouden van de samenleving.