Wouter Pieter Schellart (VU)
Wouter Pieter Schellart (VU) Foto: PR

Het ontstaan van de allergrootste gebergten: de Andes en de Himalaya

Algemeen

Geologische lezing van GEA

Rijks Museum van Oudheden (zaal info bij kassa), Rapenburg 28, Leiden, 071 5163163

Zondag 13 november, aanvang 13:00 uur, zaal open: 12:30 uur
Rijks Museum van Oudheden (zaal info bij kassa), Rapenburg 28, Leiden, 071 5163163

Het ontstaan van de allergrootste gebergten:
de Andes en de Himalaya

Wouter Pieter Schellart (VU)

Mensen zijn al duizenden jaren gefascineerd door bergen. Van filosofen uit de Griekse oudheid tot de eerste wetenschappers uit de Renaissance en de Verlichting, allemaal ontwikkelden zij theorieën om het ontstaan van bergketens te verklaren. Met de komst van de Theorie van de Plaattektoniek in de jaren zestig van de vorige eeuw werd duidelijk in wat voor een setting zulke gebergten worden gevormd, en wat het fundamentele verschil is tussen Andes-achtige gebergten en Himalaya-achtige gebergten. Wat echter ontbrak in deze theorie was een aandrijfmechanisme dat verantwoordelijk is voor de enorme krachten die nodig zijn om dergelijke bergketens te bouwen. In deze lezing zullen geavanceerde experimenten en computermodellen worden gepresenteerd, die laten zien hoe de aardse lagen worden gebroken, verkreukeld, en verkort om zo bergen te vormen. Tevens tonen de simulaties aan dat om een verklaring te geven voor het ontstaan van de langste bergketen ter wereld, de Andes, en het allerhoogste gebergte, de Himalaya, we duizenden kilometers diep in de aarde moeten kijken, op een plek waar gezonken tektonische platen interacteren met de aardse mantel.

De GEA-kring Rijnland organiseert jaarlijks de serie Leidse Winterlezingen, een serie boeiende lezingen over aarde, klimaat en mens. Wetenschappers vertellen over hun fascinerende onderzoeksresultaten en soms barre expedities. De lezingen vinden plaats in het Rijks Museum van Oudheden (Leemanszaal), Rapenburg 28, Leiden, 071 5163163. http://www.rmo.nl/ voor aanwijzingen hoe er te komen.

Toegang: gratis, het museum heeft echter voorkeur voor museumkaart, en iedereen is welkom! Meer informatie, zie de agenda in: https://geakringrijnland.nl