Afbeelding
Foto: Sanne Peper

Toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld in Theater Ins Blau

Algemeen

Het indrukwekkende oeuvre (en leven) van de Franse hitschrijver Édouard Louis blijft zich goed lenen voor theater. Na Weg met Eddy Bellegueule komt nu ook Geschiedenis van Geweld op 13 december naar Theater Ins Blau. Een intieme en aangrijpende voorstelling van Toneelschuur Producties en Theater Oostpool over dat sommige lichamen in onze samenleving meer waard zijn dan anderen.

Abdel Daoudi regisseert de toneelbewerking van
Geschiedenis van Geweld, de tweede autobiografische roman van sterauteur Édouard Louis (o.a. Weg met Eddy Bellegueule). Édouard loopt na een feestje op kerstavond ‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en hebben ze opnieuw seks, maar deze keer is het voor Édouard allesbehalve vrijwillig. De nasleep op het traumatisch incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Het is voor het eerst dat Geschiedenis van Geweld in Nederland op toneel wordt opgevoerd. Het is de tweede toneelbewerking van Toneelschuur Producties van de Franse bestsellerauteur, na de gelauwerde voorstelling Weg met Eddy Bellegueule in regie van Eline Arbo.

Abdel Daoudi over de voorstelling
“Édouard Louis”
Geschiedenis van geweld is zowel genadeloos als vol van genade. Op een rampzalige kerstavond verandert een korte, schitterende romance in een nacht van beroving en seksueel geweld. Maar hij weigert in zijn verhaal om van de dader alleen maar een dader te maken, of zelf de rol van slachtoffer te spelen. Louis staat het zichzelf en anderen niet toe om medemensen te reduceren, hoe vanzelfsprekend of troostend dat soms ook kan zijn. Hij neemt ons mee in een nietsontziende ontleding van de gebeurtenissen die nacht. Hij moet zijn verhaal wel vertellen omdat als het hem niet was overkomen, het een ander wel zou zijn gebeurd. Hij maakt zichtbaar wat onzichtbaar is: hoe systemen van klasse, cultuur en seksualiteit ons allemaal in de greep houden. Zijn persoonlijke verhaal wordt een case study in radicale empathie. 

Sommige lichamen zijn in onze samenleving meer waard dan anderen. Twee mannen die aan den lijve zo’n marginalisatie hebben ondervonden, ontmoeten elkaar ‘s nachts op straat.”

Tickets voor deze door de pers bejubelde voorstelling zijn verkrijgbaar via www.theaterinsblau.nl